Hopp til hovedinnholdet

Vil gi opp

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er nettopp ''ferdig'' med VG3 (brukt opp ungdomsretten min til å gå på VGS) og har utrolig mange fag som jeg må ta opp. Jeg gjorde det utrolig bra på VG1 men av ulike årsaker begynte det å bli veldig vanskelig for meg på skolen VG2. I år fikk jeg ikke karakter i noen fag, ikke fordi jeg sliter faglig, men fordi jeg jeg sjeldent møtte opp. Jeg har tenkt over det og ønsker veldig gjerne å fullføre ved å ta privatisteksamen men folk rundt meg mener jeg rett og slett bør gi opp og at jeg umulig kommer til å greie det. Å høre dette gjør faktisk vondt og jeg føler meg mer deprimert enn noensinne og jeg lurer nå på om dette er sant? Er det faktisk over? Jeg er klar over at det er mange fag, og at jeg minst må bruke 2 år på å ta alle disse eksamenene men betyr det at jeg bare bør gi opp og aldri få vitnemålet? Angst og depresjon er i utgangspunktet grunnen til at jeg nå sitter her uten karakter i noen fag, og når du i tillegg til det får beskjed om å gi opp så vet man ikke mer.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis du egentlig lurte på noe annet kan du skrive spørsmålet på en annen måte og sende det inn på nytt.

Hvilke poenggrenser man må ha vil variere både fra skole til skole, og fra år til år. For å høre hva som var poenggrensen for inntak forrige skoleår ved den skolen du ønsker å søke, kan du kontakte skolen direkte eller inntakskontoret i fylket hvor du bor.

Det er flott at du har klare ideer om hva slags type utdanning og jobb du kunne tenke deg, men du må selv gjøre research for å finne det som passer dine interesser.


Når det gjelder angst og depresjon så vil jeg sterkt råde deg til å snakke med både legen din og skolen om dette. Det at de rundt deg mener at det er umulig for deg fullføre trenger ikke stemme! Dersom du strever psykisk så kan du ha  mulighet til noe tilrettelegging - dette vet rådgiver eller læreren din og kan informere deg mer om.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese!

Lykke til!

 

Hilsen veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Reglene for fravær på videregående skole

Skøyenåsen skole (ung.no)

Hvis du er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, får du i utgangspunkt ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning