Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye teller eksamenskarakteren?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Gikk nettopp ferdig andre året mitt på videregående, studiespesialiserende. Fikk nettopp vite eksamenskarakteren i matte 2P og fikk da en 2. Noen uker før jeg hadde matteeksamen, hadde jeg da heldagsprøve i matte der jeg fikk en 5. Fikk da 5 i standpunktskarakter i matte. Jeg lurer da på om hvor mye eksamenskarakteren teller? Er Da blitt ganske bekymret over den karakteren. Jeg følte selv at jeg gjorde det dårligere på eksamen enn heldagsen. Blant annet at det var mer nervepirrende på eksamensdagen som gjorde at jeg ble noe nervøs. Var bare eksamensfølelsen. Men kan ikke legge all skylden i det. Takk på forhånd!

Besvart 25.06.2018 17:54
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du tenker på dette, og det er ikke noen god følelse når man ikke følte man presterte så godt som man kunne! 

Svaret er at eksamenskarakteren teller like mye som alle andre karakterer på vitnemålet ditt. Den teller altså like mye som standpunktkarakteren i matte, eller de andre standpunkt/eksamenskarakterene dine. 

Når du skal regne ut snittet ditt, vil du legge sammen alle karakterene du har fått på vitnemålet, og dele på antall karakterer du har fått. Eksamenskarakteren er en av disse karakterene, på samme linje som standpunktkarakterene. 

Snakk gjerne med lærer eller rådgiver på skolen om dette! Hvis du følte at du underpresterte og lett kan prestere bedre, har du jo muligheten til å ta opp eksamen igjen som privatist og forsøke å forbedre den. Men da er det viktig at du gjør det i løpet av skolegangen din, da vil du fortsatt kunne få førstegangsvitnemål. 

Hvis tanken på en ny eksamen stresser deg, så kan du jo selv fint vurdere om det er bedre å bruke kreftene dine på karakterene som kommer! 

Vi anbefaler en prat med lærer eller rådgiver om dette - og særlig hvis du vurderer å ta opp eksamen :)

Lykke til, og bare spør oss igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva teller for karakteren?

Prøve på skolen (colourbox.com)

Det er ikke tilfeldig hvordan karakterene fastsettes. Her er en oversikt over hva lærerne vektlegger når de setter karakterer.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Poeng utdanning

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning