Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli helsefagarbeider?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Jeg har lyst til å jobbe som helsefagarbeider, jeg har fullført videregående og har generell studiekompetanse, jeg visste egentlig aldri hva jeg ville jobbe med. Må jeg gå 2 år med videregående igjen for å gå ut i lære som helsefagarbeider?

Besvart 10.08.2018 11:07
 

Svar
Hei

Så flott at du ønsker å ta fagbrev!

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Siden du har fullført et løp mot generell studiekompetanse har du brukt opp din ungdomsrett på det. Det gjør det litt mer komplisert, men det finnes muligheter.

Utdanningen for å bli helsefagarbeider er fireårig, 2 år på skole på Helse- og oppvekstfag og 2 år som lærling. Du mangler programfagene fra vg1 og vg2 for å være kvalifisert for å bli lærling etter denne ordningen. Fellesfagene (norsk, matte osv.) har du fra før.

Du kan gjerne kan søke om plass i offentlig skole, men din søknad vil bli vurdert først etter at alle med rett har blitt tatt inn. Søknadsfristen er 1.mars hvert år, og du registrerer søknad på vigo.no. Hvis du ikke har søkt i år kan du kontakte aktuelle skoler direkte ved skolestart i august, for å sjekke om det er ledige plasser. Du kan også sjekke om det finnes private tilbud.

Det er mulig å ta programfagene som privatist. Som privatist må du opp til en skriftlig eksamen i hvert enkelt programfag pluss en tverrfaglig praktisk eksamen, for hvert skoleår . I tillegg må du dekke inn faget Yrkesfaglig fordypning med relevant praksis.

Det kan være mulig å begynne direkte i lære, uten å ta programfagene først. Da blir læretida forlenget til totalt ca. 3,5 år for å erstatte dem. Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling på det grunnlaget. Her kan det være stor variasjon i muligheter fra fylke til fylke, og fra bransje til bransje. Eget nettverk har mye å si, og en ekstrajobb eller deltidsjobb på et sykehjem er et veldig nyttig utgangspunkt.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet, istedenfor skole/lære. Du må selv skaffe seg relevant jobb. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges.

Sjekk gjerne om det er et Karrieresenter i nærheten av hjemstedet ditt, hvor du kan få veiledning om alternativer.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning