Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om jeg har dysleksi eller lesevansker

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei Lurer på om jeg har dysleksi eller lesevansker. Har snakket med skolen og skal testes til høsten. Er redd for at jeg bare er dum. Har slit med lesing og språk generelt hele oppveksten. Fikk besjed i fjord av norsk læreren at jeg leste monoton og gjetter på endinger på ord og dette er en kommentar foreldrene mine gav meg når jeg hadde lesetrening i grunskolen. Jeg leser veldi sakte og får ikke med meg ha jeg leser. Må lese mannen ganger og fårstår ofte ikke like vell. Går realfag på en av fylkets beste skoler. Har bra karakter. Før mye hjelp av mama med skrive lekser. Hun sier jeg har blitt mye bedre det siste året men det er ofte vanskelig og forstå ha jeg mener i tekstene. Jeg har bod i norge hele live og får ofte spørsmål om jeg er utlening. Har en forelder som er svensk og en som er norsk. Jeg ser nordisk ut. har problem med høyre å venstre. Spørsmålet er egentlig bare om jeg kan ha dysleksi og få fritak fra nynorsk når jeg har klart meg så bra.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 18 år!

Jeg forstår at du er frustrert over at du leser og skriver dårlig.

Jeg vil rose deg for at du har tatt tak i dette og sagt fra til skolen om at du trenger hjelp! Det er den eneste måten å få hjelp på, å si ifra. Det er flott at du nå skal testes, kanskje vil du kunne få riktig hjelp da. 

Jeg kan ikke si om du har dysleksi. Det må du finne ut ved å gjøre tester og ha samtaler med folk som kan noe om dysleksi. 

Slik jeg forstår det så får du negative tanker om deg selv når du har det slik. Negative tanker gjør deg mer usikker og kritisk til deg selv. Du kan få det bedre dersom du snakker med noen om hvordan du har det. Du kan for eksempel snakke med helsesøster. Helsesøster treffer du på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. 

Ved å sette ord på det som er vondt og vanskelig kan det kjennes lettere for deg etterpå. Helsesøster kan gi deg gode råd om hvordan du kan prøve og endre tankene dine slik at du føler deg mer trygg og glad. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dysleksi (lese- og skrivevansker)

Jente sitter oppgitt foran PCen (colourbox.com)

Hva er dysleksi, og er det et vanlig problem? Les mer om dysleksi, eller lese- og skrivevansker som det også kalles, og hvordan du kan slå fast om du har det eller ikke.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning