Hopp til hovedinnholdet

Hvilke karakterer er det jeg søker med?

Jente 18 år
 

Spørsmål

kan dere forklare de studiepoeng og snitt fra vgs greiene? jeg gikk yrkesfag og skal ta påbygg, men nå står jo fag fra 1vgs, 2vgs og 3vgs på, blir de borte etter at jeg har fått studiekompetanse å vitnemålet? og hvis jeg skal ta årstudium og får studiepoeng, hvilke er det jeg søker inn med da ? er det vitnemål og studiepoeng eller studiepoeng eller vitnemål for jeg skjønner INGENTING og rådgiverene på skolen frklarer ingenting, de går literally bare inn på vigo og sier "ja her søk" selv om jeg sir at jeg trenger hjelp med det jeg skriver her og ikke skrivinen, og når jeg maser siden de ikke skjønner, så går de bare inn på utdanning.no og det hjelper ikke meg noe for det kan jo jeg også gjøre... -.- og hva er det jeg søker med til uni, er det ordinær vitnemål eller førstegangs? og hvilke fag har jeg på påbygg hvis man tar det på vg 4? rådgiverne gir forskjellige svar så jeg vet ikke hva som er riktig eller hva jeg skal tro på :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det var mange spørsmål på en gang, men vi skal prøve å svare.

Først er det greit å avklare at du snakker om poeng i to forskjellige sammenhenger. Når du skal søke på høyere utdanning konkurrerer du med skolepoeng og/eller konkurransepoeng.

Når du snakker om studiepoeng, så angir det omfanget på det du har studert og tatt eksamener i på høgskole/universitet. Et fulltidsstudium ved norske høyskoler og universiteter er på 30 studiepoeng pr. semester, så du oppnår 60 studiepoeng på å ta en årsenhet. Et bachelorstudium er på 180 studiepoeng. Disse poengene bruker du altså ikke til å konkurrere med, de sier noe om hvor mye utdanning du har når du er ferdig.

Når du har fullført vg3 påbygging får du et vitnemål med generell studiekompetanse. Hvis du består alt på normert tid vil du få et førstegangsvitnemål. På vitnemålet ditt kommer alle standpunktkarakterer og eksamenskarakterer fra vg1 og vg2, pluss alle karakterer fra vg3. Du regner ut skolepoengene fra alle disse karakterene. Bruk gjerne karakterkalkulatoren på utdanning.no for å beregne poengsummen du konkurrerer med. Hvis rådgiver ikke kan svare på hvilke fag som kommer på vitnemålet ditt, så spør den som er vitnemålsansvarlig på skolen din. For informasjon om poengberegning bør du bruke hjemmesiden til Samordna opptak, det er de som forvalter regelverket. 

Alle som søkere høyere utdanning gjennom Samordna opptak konkurrerer i ordinær kvote. De som har et førstegangsvitnemål og ikke fyller mer enn 21 år, konkurrerer i tillegg i kvote for førstegangsvitnemål .

Hele poenget med kvote for førstegangsvitnemål er at de som kommer rett fra VGS skal slippe å konkurrere med alle dem som har forbedret karakterer og samlet alderspoeng og tilleggspoeng i etterkant. 50 % av alle studieplassene gis i kvote for førstegangsvitnemål.

Det er riktig at du får to tilleggspoeng for å ta en årsenhet på universitet/høgskole, men disse tilleggspoengene teller altså kun med i ordinær kvote, de teller ikke med i kvote for førstegangsvitnemål.

Du trenger ikke å tenke på hvilken kvote du skal konkurrere i. Samordna opptak vil ta deg inn på den kvoten hvor du kommer heldigst ut.

Du kan lese mer om forskjellen på vg3 påbygging og vg4 påbygging i artikkelen nedenfor.

Håper det var til hjelp.
Lykke til med påbygging.

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning