Hopp til hovedinnholdet

Hvilken videregående bør jeg velge for å studere i USA?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 15 og veldig opptatt av utdanningen min. Veldig usikker på hvilken vgs jeg skal eventuelt søke på. De fleste i mitt trinn skal gå på den lokale vgs skolen, men jeg føler ikke det er riktig for meg. Jeg har et forholdsvis høyt snitt og vil gå på en skole som gjør at jeg kan studere i USA senere. Jeg har veldig lyst til å studere på college i USA (er halvt amerikansk, har allered pass, osv) men må finne ut hvilken skole her i Norge som gjør det enklest for meg å komme inn på bra college i USA.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år,

Så kjekt at du vurderer studier i USA! Når det gjelder å søke høyere utdanning i USA vil nok ikke opptakskontorene på lærestedene du søker til se på hvilken videregående du har gått på i Norge. De er opptatt av at du har generell studiekompetanse, og hvilke fag du har tatt. Du bør derfor passe på at valgfagene du tar på videregående er mest mulig relevant for det du ønsker å studere videre, og at du viser at du mestrer dem på det vanskeligste nivået. Hvis du for eksempel ønsker å studere bioteknologi ved et høyt anerkjent lærested, bør du ha med realfag fra VG3 på vitnemålet ditt. Jo mer anerkjent lærestedet er, jo bedre faglige resultater kreves. Det spesielt i fagene som er relevant for det du vil studere at du bør utmerke deg.

Når du søker til læresteder i USA søker du med vitnemålet ditt fra videregående, men også med flere andre ting. Du må for eksempel skrive motivasjonsbrev, eller ta SAT-testen. Det er derfor ikke kun karakterene dine som avgjør om du kommer inn eller ikke.

Når du søker bør du være tidlig ute. Spesielt de collegene som har mange høyt kvalifiserte søkere har tidlige søknadsfrister, gjerne i perioden november-januar året før studiestart. Mange krever at du tar engelsktest og SAT-test, slik at du bør begynne forberedelsene til søknaden din senest sommeren mellom VG2 og VG3 hvis du ønsker å begynne rett etter videregående. 

Du kan lese mer om studier i USA på sidene til ANSA her - ANSA Studier i USA

Du kan alltids ta kontakt med ANSA dersom du har spørsmål om studier i utlandet. Du finner kontaktinformasjonen her - Kontakt ANSA

Hilsen ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Å søke på skole i utlandet

Student i utlandet (www.colourbox.com)

Om du skal søke på studier i utlandet er det flere ting du må huske på. Vi har laget en oversikt over det viktigste.

Les mer

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning