Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg studere medisin ved Oxford University?

Jente 19 år
 

Spørsmål

hei, jeg vurderer å studere medisin ved Oxford. Jeg har 6,5 i snitt (med alderspoeng, 60 studiepoeng og reafagspoeng), uten disse ekstra poengene så har jeg 5,7. jeg lurer derfor på om sjangsen er stor eller liten for meg å komme inn, selv om jeg skulle ha klart de nødvendige testene. Har også studert årstudium i realfag ved UIO, der jeg har hatt emner i fordyoning i fysikk, astronomi, kjemi og biologi, hjelper det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19 år,

Så spennende at du vil studere medisin i utlandet. Det er dessverre tre problemer med å studere medisin i Storbritannia. 

1. I Storbritannia er plassene på medisin forbeholdt de som har "Home"-status, og ikke de som er "international" eller "overseas"-status. Dette betyr at det er svært vanskelig å komme inn som norsk søker. 

2. Det er svært dyrt å studere medisin i Storbritannia. På Oxford koster det mellom 287000 - 387000 kroner per år å studere medisin, og de siste (kliniske) årene er dyrest. Dette er mer enn du kan få i støtte fra Lånekassen, selv med tilleggstipend. Du kan se en oversikt over hvor mye du kan få i støtte fra Lånekassen her - Lånekassen - Eksempel på hva du kan få

3. Når du studerer medisin i utlandet må du få autorisasjon fra Helsedirektoratet når du kommer tilbake for å kunne jobbe som lege. Dette er stort sett ikke et problem når du studerer innenfor EØS, og slik reglene er i dag får de som studerer medisin i Storbritannia autorisasjon i Norge ved fullført studie. Du kan ikke bli forhåndsgodkjent, som vil si at du har ingen garanti på at du får autorisasjon når du er ferdig å studere.

Disse reglene baserer seg på EU-lovgivning. Storbritannia er som kjent på vei ut av EU, som betyr at det er svært risikabelt å begynne å studere medisin der før det blir avklart hva som vil skje med kvalifikasjonene til de som har tatt utdannelsen i Storbritannia. Det er mulig at denne utdannelsen ikke lenger vil bli godkjent i Norge.

Du kan lese mer om autorisasjon på våre sider, og på Helsedirektoratet sine sider.

 

På grunn av dette kan jeg dessverre ikke anbefale deg å søke medisin i Storbritannia nå. Andre populære studieland for nordmenn som studerer medisin i utlandet er Nederland, Tyskland, Polen, Irland, Ungarn, Danmark, Sverige, Tsjekkia og Slovakia. Du kan lese mer om å studere medisin i utlandet på våre sider ANSA Medisin.

 

Hilsen ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning