Hopp til hovedinnholdet

Må jeg ta T-matte for å bli sykepleier?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, har nettopp begynt på 1vgs studiespes. og nå skal vi velge p-matte eller t-matte. Jeg vurderer å bli sykepleier, men må jeg da ta t-matte? håper på svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer! 

Nei, du trenger ikke ta T-matte for å søke studiet som sykepleier. Sykepleierstudiet krever kun at du har tatt generell studiekompetanse for å kunne søke, og har ikke ekstra krav til at du har tatt spesielle fag utover det. (Men fra 2019 vil det kreves at du har fått karakteren 3 eller bedre i norsk og matte, inkludert p-matte).

Det er hovedsaklig utdanninger som medisin, veterinær og ulike realfag som krever at du har tatt realfag på skolen. De fleste andre utdanninger, inkludert sykepleier, krever kun at du har fått generell studiekompetanse. Som du får om du velger p-matte. 

Snakk gjerne med lærer eller rådgiver på skolen dom dette hvis du lurer, og les også gjerne denne artikkelen vi har skrevet om å velge matematikk på videregående

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning