Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta opp spansk 2 som privatist? Hva skjer?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har lyst til å ta opp eksamen i spansk nivå 2, ettersom at jeg fikk 2 på skriftelig eksamen. Jeg er egentlig veldig flink i spansk og fikk karakteren 5 i standpunkt. Jeg tror jeg hadde en dårlig dag på eksamen, og jeg vet at jeg kan gjøre det bedre. Dersom jeg tar opp eksamen, hva skjer med standpunktkarakteren? Må jeg ha både skriftlig og muntlig eksamen??

Besvart 06.09.2018 18:21
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette. 

Du kan lese om å være privatist i denne artikkelen vi har skrevet. 

Både standpunktkarakteren og eksamenskarakteren vil strykes dersom du tar opp faget som privatist, og erstattes av de nye karakterene. 

Men: Det vil bare erstattes om du får bedre karakter til sammen enn du hadde. Hvis du får dårligere karakter enn du hadde, vil de gamle karakterene bli stående. Så du risikerer altså ikke å få dårligere karakter, men det vil erstattes hvis det blir bedre.

Det vil være både skriftlig og muntlig eksamen i dette faget som privatist. Du kan se en oversikt over faget her hos utdanningsdirektoratet.

Så du vil altså få to nye karakterer, som erstatter de gamle hvis de er bedre enn de gamle. 

Det viktige her, er at hvis du tar opp faget og forbedrer vitnemålet ditt etter videregående skole, så får du ikke lenger førstegangsvitnemål, men søker i ordinær kvote. 

Men hvis du tar opp faget mens du går på videregående, vil du fremdeles være kvalifisert for førstegangsvitnemål. Dette er en viktig ting, og snakk gjerne med rådgiver eller vitnemålsansvarlig på skolen din om dette! 

Ta gjerne en prat med rådgiver på skolen om dette uansett, og les artikkelen om å være privatist vi la ved. Og spør oss gjerne igjen også :) 

Lykke til!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hjelp til eksamen - Se videoene

Eksamen (foto: ndla.no)

Trenger du hjelp til eksamen? Gruer du deg? NDLA har samlet eksamenstips som får deg til å prestere maksimalt når det virkelig gjelder. Se flere videoer i denne artikkelen.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning