Hopp til hovedinnholdet

Hva må jeg ta på videregående for å bli sykepleier?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 19 år som vil bytte utdanningsretning. Jeg lurer på hvis man skal bli sykepleier. Da går man føst første året som er obligatorisk. Men når su skal begynne på 2 året på VGS hvilke linje skal man ta for å bli sykepeier??? Kan man ta helsefagarbeider gå ut i lærling og ta vidreutdanning til sykepleier etter det?? Må man ha genrell studiekompetanse for å bli sykepleier? Jeg har søkt på nettet for å bli sykepleier og fant ikke noe vodregåendelinje som gjør at man kan bli sykepleier. Det jeg fant som kanskje er nærmest sykepleir er helsefagarbeider. Hvis jeg evtuelt vurderer å begynne på helse og oppvekst for å bli sykepleier kan man ta fritak i noen av de vanlige fagen hvis man har fått det godkjent????

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer! 

Kravet for å kunne søke høyere utdanning som sykepleier er generell studiekompetanse.  (og fra 2019 vil det også bli et krav om at du må ha fått karakter 3 i norsk og matematikk, bare så det er nevnt).

Det betyr at du kan velge alle mulige veier som gir deg generell studiekompetanse. Det vil si at du enten kan ta et studieforberedende utdanningsprogram, eller et yrkesfaglig utdanningsprogram + påbygg til generell studiekompetanse. 

Hvilket utdanningsprogram du tar av disse, har ikke noe å si for opptaket til studiet som sykepleier. Det er bare at du har fått generell studiekompetanse som er kravet - så da bør du velge den veien som er best for deg og som gjør deg mest motivert! 

Om du tar helsefagarbeider, vil du ikke få godkjent fag fra den høyere utdanningen som sykepleier. Uansett hva du tar på videregående, så begynner du på nytt med "blanke ark" på utdanningen som sykepleier. 

Så lenge du får generell studiekompetanse, er du altså kvalifisert for å søke. 

Lykke til - snakk gjerne med lærer eller rådgiver på skolen din om dette, så kan du få flere innspill og råd! Og spør oss gjerne igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning