Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta realfag etter videregående?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går nå helseservice 2 året på videregående. Til neste år ønsker jeg å ta påbygg tredje året og da vil jeg ikke kunne få kjemi, fysikk eller realfag matte. Derfor lurer jeg på om kan dette gjøres etter videregående og i så fall hvor og hvordan gjøres dette?

Besvart 28.09.2018 18:08
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Her høres det ut som at du har mange planer. 

Noen høyere utdanninger krever at du har tatt realfag som matte, fysikk og kjemi, og det er kanskje derfor du vil ta disse fagene. Vi har skrevet om dette i denne artikkelen, så den anbefaler vi at du leser! 

Ja, du har muligheten til å ta disse fagene etter videregående. Du må da ta dem som privatist. Enten uten undervisning, og hvor du leser hele pensum selv (som ikke koster så mye), eller at du får undervisning på en privatskole, som f.eks Bjørknes eller Sonans og så går opp til eksamen (dette koster mer).

Vi har skrevet alt om å bli privatist og hvordan det fungerer i denne artikkelen. Så les den, så får du se hvordan du går frem :)

Det som er et veldig viktig poeng, er at hvis du tar opp fag som privatist etter videregående skole, så kan du ikke lenger søke i kvoten for førstegangsvitnemål. Du må altså søke i ordinær kvote. Hvis du derimot tar opp fag mens du går på videregående, i normert tid, så kan du fremdeles få førstegangsvitnemål. Les mer om dette i linken over!

Vi anbefaler at du avtaler en time med rådgiver på skolen din, så du er helt sikker på hvordan du går frem, og hvilke muligheter og konsekvenser det får for deg! Les artiklene vi la ved i mellomtiden, og spør gjerne igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning