Hopp til hovedinnholdet

Hva er snittet på medisin i Danmark?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Vurderer å studere medisin i Danmark. Har lest meg frem til at snittet ligger en plass mellom 5,3 og 5,6. Har 5,27 (har ikke realfag) hittil med et år igjen på videregående. Slik jeg har forstått det har man ikke alderspoeng og realfagspoeng der nede? Betyr dette at jeg MÅ ha så høyt snitt når jeg kommer rett fra videregående, eller er det fortsatt mulig å forbedre karakterer senere og få de på vitnemålet?

Besvart 07.10.2018 23:13
 

Svar
Hei gutt 18 år,

Snittet på medisin i Danmark varierer fra år til år, men i 2018 var det laveste snittet 10.9 i Aalborg. Det høyeste var 11.7 (København og Aarhus). Du kan se en oversikt over hva de danske karakterene tilsvarer i norske her - Danske karakterer

Man får ingen tilleggspoeng når man søker til Danmark, som vil si at man ikke får realfagspoeng, alderspoeng eller noen andre tilleggspoeng. Man må også søke med førstegangsvitnemål, som betyr at man overhode ikke kan forbedre karakterer man allerede har fått. 

Det er flere fagkrav for å søke på medisin i Danmark. Du må ha disse fagene for å kunne søke. Hvis du mangler et påkrevd fag kan du få ta det opp, men da må du legge ved eksamensbeviset på et eget kompetansebevis, og det vil ikke inngå i førstegangsvitnemålet. 

Man får altså ingen norske tilleggspoeng, men hvis det er mindre enn to år siden man gikk ut fra videregående når man leverer søknaden, får man den danske "kvik bonus". Dette innebærer at man får gange opp snittet sitt med 8 %. Hvis du går ut med 5.3 i norsk snitt tilsvarer dette 10.4 i dansk skala. 10.4*1.08 = 11.2. Etter kvik bonus blir altså snittet 11.2. I inntaket i 2018 ville dette vært nok til å komme inn på Aalborg universitet og på Syddansk universitet.

Hvis du ikke har gode nok karakterer, må du søke i kvote 2. Her vurderes andre ting enn karakterer, som for eksempel motivasjonen din, eller hvor bra du gjør det på en opptakstest. De forskjellige universitetene har forskjellige opptakskrav i kvote 2. Av de 61 plassene på medisin i Danmark som er for nordmenn, er det ca 12 som tas opp på grunnlag av kvote 2 hvert år. 

Du kan lese mer om å søke på studiet på sidene til ANSA om medisin i Danmark.

Hilsen ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning