Hopp til hovedinnholdet

Hvordan fungerer vgs?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hvordan fungerer vgs? Hei! Jeg er en 14åring som ikke har hatt noe særlig utdanningsfag pga at skolen vår tar det for det meste på 10ende og andre delen av 9ende men det jeg lurte på kan være ett vanskelig spørsmål å svare på men hvordan fungerer vgs? Jeg vet at det er linjer osb men hvordan er det med valg av fag? hvilke linjer gir deg kompetanse? hvilke linjer kan du gå rett ut i arbeidslivet med? og hvor mange linjer er det egt? Jeg har ett til spørsmål men hva må jeg ta for å få jobb og utdanning som dataingeniør? Hilsen Markus

Besvart 11.10.2018 12:30
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Dette er kjempegode spørsmål du har, og skjønner godt at du lurer! 

Du kommer til å få mye informasjon om dette på skolen etterhvert, men du kan få informasjon av oss allerede nå :)

Det finnes to "hovedretninger" å velge innen videregående skole, som kalles studieforberedende og yrkesfaglige utdanningsprogram. 

Du kan lese om forskjellen mellom disse i denne artikkelen vi har skrevet!

Studieforberedende utdanningsprogram tar tre år, og er nærmest skole slik du kjenner det nå. Hvis du fullfører og består, får du generell studiekompetanse, som betyr at du er kvalifisert til å studere på høgskole eller universitet. 

Så studieforberedende er nærmest skole slik du kjenner det nå, med klasseromsundervisning og klassiske skolefag, som gjør at du kan studere på universitet/høgskole etterpå hvis du vil. 

Yrkesfag er den andre hovedvarianten, og er det du kan "gå rett i arbeidslivet med", som du skriver. På yrkesfag kan du velge mellom mange ulike yrkesretninger, f.eks tømrer, kokk, elektriker, helsefagarbeider (og mange andre). Du går først to år på skole med klasseromsundervisning, både i noen klassiske skolefag og teoretiske fag for yrket du har valgt. Deretter kan du velge å gå to år ut i læretid i en bedrift og bli lærling. Da jobber du i en bedrift i to år og får opplæring i yrket ditt av bedriften. Når du er ferdig går du opp til en fagprøve, og blir det som heter fagarbeider. Da er du utdannet innen det yrket, og kan gå ut i jobb i det yrket. 

Hvis du går på yrkesfag og finner ut at du har lyst til å studere på universitetet/høgskolen likevel, har du fortsatt mulighet. Hvis du ombestemmer deg underveis, kan du velge å bruke tredjeåret ditt på skolen på å ta det som heter påbygg til generell studiekompetanse i stedet for å gå ut i læretid. Eller du kan ta påbygg etter læretiden din. Så hvis du går yrkesfag har du fortsatt muligheten til å studere senere i livet ditt. 

Det fins til sammen 13 forskjellige utdanningsprogram, 5 studieforberedende, og 8 yrkesfaglige. Innen disse programmene kan du også velge videre ulike retninger. 

Hvis du leser denne artikkelen vi har skrevet får du god oversikt over de ulike utdanningsprogrammene. 

I de to artiklene vi har lagt ved, får du all informasjon om de ulike utdanningsprogrammene! Så de anbefaler vi at du leser! I tillegg vil du få mye og god informasjon om dette på skolen snart - men spør gjerne lærer og rådgiver om dette hvis du er nysgjerrig før den tid! 

Om å bli dataingeniør

Spennende at du tenker på dette! Vi anbefaler at du leser om yrket dataingeniør her på utdanning.no, der står det mye god informasjon. Du kan også lese dette yrkesintervjuet med en dataingeniør. 

Det er mange ulike utdanninger du kan ta for å bli dataingeniør. Felles er at utdanningene er på høgskole/universitet, så det vil være lurt for deg å få generell studiekompetanse på videregående. I tillegg krever flere av utdanningene at du har valgt ulike realfag på videregående, så da kan det være ekstra lurt å velge studiespesialisering med realfag.

Men dette har du god tid til å finne ut mer om! Les gjerne på utdanning.no, og snakk med lærer eller rådgiver om dette. Første steg blir å velge videregående skole, og bestemme deg for om du skal gå yrkesfag eller studieforberedende fag :)

Veldig lykke til! Spør oss gjerne igjen om dette!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Søke videregående opplæring? Forvirret?

Gutt skal velge videregående opplæring

Vanskelig å finne frem i jungelen av informasjon? Lurer du på hvordan du får svar på spørsmålene dine? Først må du finne ut hva du lurer på.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning