Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis jeg stryker i et emne på universitetet?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Heisann! Jeg går for tiden på et studie som jeg ikke helt trives i. Jeg har hatt mitt tredje forsøk på en eksamen nå, og jeg føler det ikke gikk så bra som jeg tenkte. Er det sånn at hvis jeg stryker på denne så mister jeg studieretten/studieplassen? Og hva betyr dette, vil jeg kunne få et fjerde forsøk hvis jeg søker uten en god grunn til det? Vil dette ha konsekvenser for meg senere i utdanningslivet og jobb hvis jeg har strøket i en eksamen i et emne? Hvis jeg søker på et annet studie til neste år/våren, vil jeg fortsatt ha rett til å gå på et annet studie, eller er løpet kjørt for alltid fordi jeg har mistet studieretten på et studie som ikke var riktig for meg? Kommer samordna opptak til å se på dette for å avgjøre om jeg kan komme inn på studier? Jeg har generell studiekompetanse, så jeg kommer inn på mange studier hvis jeg har det som trengs.Mye spørsmål her, men jeg håper dere har noen gode svar og råd til det jeg lurer på. Hilsen frustrert og sliten jente på 20.

Besvart 18.10.2018 20:54
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt, og beklager at du får litt sent svar! 

Dette skjønner vi godt at bekymrer deg, men vi tenker også at du kan puste litt ut. 

Akkurat hva som skjer på studiet du går på nå, kan vi ikke svare på, for det er lærestedene selv som bestemmer sine regler i forhold til hvor mange ganger du kan ta opp en eksamen, om du får fortsette løpet hvis du stryker på eksamen, etc. Vi vet jo ikke hva du studerer, og kan derfor ikke svare på det. 

Men dette kan du fint finne ut, enten ved å spørre studiekonsulenten din, eller lese på nettsidene til studiet ditt. Der skal det finnes informasjon om hva som skjer i ditt tilfelle. Vi vet at på noen studier kreves det riktig progresjon for å følge undervisningen, mens på andre studier vil det gå fint at du har strøket i emnet, hvor du rett og slett må ta opp emnet et senere semester for å få en grad. 

Men vi vet ikke hva som gjelder på ditt lærested, så det må du slå opp nett eller spørre dem om! 

Ellers tenker vi at vi kan betrygge deg på dine bekymringer om hva som skjer i fremtiden. Det er ikke uvanlig å stryke på et emne i løpet av utdanningen, og det er ikke sånn at dette vil ødelegge dine sjanser for å komme inn på et annet studie. Hvis du søker et annet studie gjennom Samordna Opptak, er det kun dine karakterer fra videregående som avgjør om du kommer inn. De gjør ikke en vurdering av "gjennomføringsevnen din" på ditt nåværende studie, det er kun karakterer fra videregående som teller. 

På mange studier vil stryk i et emne kun bety at du må ta det emnet senere for å få en grad. I noen studier trenger du riktig progresjon for å beholde studieplassen. Du må spørre lærestedet ditt om hva som gjelder på ditt studie. 

Hvis du søker på et annet studie til våren f.eks, så er løpet absolutt ikke kjørt for deg. Det er helt vanlig å stryke eller ikke fullføre en utdanning, og du søker på vanlig måte med dine videregående karakterer på et nytt studie. Hvis du stryker i et emne nå, har det ingen innvirkning på dette :)

Hvor mange studiepoeng du avlegger per semester, har en innvirkning på hvor mye av ditt eventuelle studielån som kan bli omgjort til stipend av Lånekassen. Vi vet jo ikke om du tar studielån, men du kan lese mer om det her. 

Vi skjønner at du er bekymret, men dette vil ikke ødelegge dine planer på lang sikt. Hva det gjør med studieplassen din der du går nå, må du finne ut av, for det kan vi ikke svare på uten å vite hva du studerer. Så snakk med studiekonsulent eller les på nettsidene. 

Dette går nok bra! Lykke til, om det så blir på dette studiet eller et nytt! Og spør oss gjerne igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Poeng utdanning

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Fikk ikke studieplassen jeg ønsket - hva gjør jeg?

Jente tenker (colourbox.com)

Alt håp er heldigvis ikke ute. Det nasjonale suppleringsopptaket vil være klart 29. juli, og står du på venteliste i hovedopptaket kan det være du får tilbud om studieplass her.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning