Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg konkurrere i førstegangskvoten etter å ha tatt fag etter vgs?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Om jeg tar et (ekstra) fag jeg aldri har hatt før, som privatist, året etter at jeg blir ferdig på vgs, er det slik at dette faget da kan stå på et eget kompetansebevis slik at jeg beholder førstegangsvitnemålet?

Besvart 29.10.2018 12:40
 

Svar
Hei

Så lenge du ikke fyller mer enn 21 år søknadsåret og har et førstegangsvitnemål som kvalifiserer deg til studiene du skal søke, vil du automatisk bli poengberegnet i begge kvoter: Førstegangsvitnemålskvoten og ordinær kvote. Du vil da havne i den kvoten du kommer best ut i. I førstegangsvitnemålskvoten vil du ikke få med eventuelle tilleggspoeng, nye fag du har tatt etter videregående eller fag som du har forbedret. Dette vil du kun få uttelling for i ordinær kvote.  

Du kan dokumentere de nye fagene med et kompetansebevis ved siden av vitnemålet, slik at du beholder førstegangsvitnemålet. Dersom du endrer vitnemålet ved å legge til de nye fagene vil det ikke lenger være et førstegangsvitnemål.

 Du kan lese mer om dokumentasjon av nye fag og poengberegning her

Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning