Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg veterinær eller dyrepleier?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går helsefagarbeider Vg2. Lurte på om det er mulig å bli veterinær ved å ta påbygg. Vet at man trenger generell studiekompetanse + matematikk R1/S1 + S2 og kjemi 1+2, får man dette ved å ta påbygg eller må jeg gå om igjen på studiespesialisering fra Vg1? Lurer også på om det er best å ta utdanning i Norge (dersom jeg kommer inn) eller i utlandet? Eventuelt dyrepleier, og hvilke skoler i Norge har dette utdanningstilbudet?

Besvart 15.11.2018 08:41
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Det er gode spørsmål du har, og skjønner godt at du lurer. 

Du kan lese om yrket veterinær og yrket dyrepleier på utdanning.no, som det virker du som du har gjort allerede. Der er det samlet mye god informasjon. 

Du tenker riktig - for å kunne søke høyere utdanning på universitet eller høgskole (både veterinær og dyrepleier), trenger du det som heter generell studiekompetanse. Og din vei til å få det, siden du går på yrkesfag, er å ta påbygg til generell studiekompetanse. Dette kan du enten ta etter læretiden din, eller som Vg3, i stedet for læretiden din. 

Du vil ikke få de fagene du trenger for å bli veterinær på påbygg. Påbygg gir deg kun fagene som dekker kravet om generell studiekompetanse. Matematikk R1 (eller S1 + S2) og kjemi 1+2 må du altså ta i tillegg.

Men det er ikke vanlig at du begynner på nytt på studiespesialisering. Hvis du fullfører utdanningen din nå, bruker du også opp ungdomsretten din, og har ikke lenger rett til plass på videregående skole. Hvis du virkelig vil begynne på studiespesialisering i stedet for helsefag, så har du rett til å bytte utdanningsprogram en gang, og kan begynne på Vg1 studiespesialisering. 

Men en vanligere vei å få tatt disse fagene du mangler, er å ta dem selv som privatist. Da kan du enten lese til fagene helt på egen hånd, og melde deg opp til privatisteksamen. Eller du kan få privatundervisning fra en av de private skolene som Bjørknes eller Sonans, og så gå opp til eksamen (dette koster mer penger). Les om dette i artikkelen vi linket til! 

Hvis du tar opp disse fagene som privatist etter du har fullført videregående, så søker du ikke lenger med førstegangsvitnemål, men i ordinær kvote. Det er viktig å nevne. Hvis du derimot klarer å ta opp disse fagene mens du går på skolen (som er slitsomt, men mulig), så kan du fremdeles søke med førstegangsvitnemål. Snakk gjerne med rådgiver på skolen din om dette, slik at du er sikker på at du forstår det riktig. 

Så for å komme inn på veterinærstudiet, trenger du å ta påbygg, og de realfagene du trenger i tillegg. Det vanligste vil være å ta dem selv som privatist, enten mens du går på skolen eller etterpå. 

Hvis du er interessert i å studere dyrepleier, er det litt andre fagkrav for å komme inn. 

Du kan se oversikten over utdanninger som dyrepleier her. Du kan studere det enten ved Nord Universitet avdeling Bodø, eller på NMBU (som også tilbyr veterinærutdanningen). 

Ved Nord Universitet er opptakskravet kun generell studiekompetanse. Så da vil du kun behøve å ta påbygg først, og så er du kvalifisert til å søke. 

Ved NMBU er det krav om denne realfagskombinasjonen.  Det er samme krav til matematikk som ved veterinærstudiet, men du kan bytte ut kjemi 1 + 2 med et av de andre fagkravene i listen. 

Angående å ta utdanning i utlandet og hva som er best, er vi ikke så gode til å svare på. Det viktige med utdanninger som veterinær og dyrepleier, er at du tar en utdanning som gir deg autorisasjon til å jobbe som yrket i Norge. Dette er det ikke sikkert at alle utdanninger gjør, og noe du må sjekke opp nøye før du velger en utdanning i utlandet. Vi anbefaler sterkt at du snakker med ANSA her i Norge, de er eksperter på utdanning i utlandet. Her kan du se sidene til ANSA om veterinærstudiet i utlandet. 

Så, du har altså flere muligheter, og det kommer litt an på hva du velger til slutt. Påbygg er uansett et steg på veien, og så må du ta fag ved siden av som privatist, dersom du velger en utdanning som har fagkrav. De fleste utdanninger på høgskole eller universitet krever kun generell studiekompetanse for å søke. Men de du nevner (med unntak av dyrepleier på Nord Universitet), krever at du tar realfag ved siden av. 

Det kan bli mye informasjon dette, så vi anbefaler absolutt at du avtaler en time med rådgiver på skolen din og får mer informasjon om dette! Så er du sikker på at du har oversikt. Og spør oss gjerne igjen selvfølgelig :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning