Hopp til hovedinnholdet

Hvilke programfag kan jeg velge på studiespesialisering?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg går på vg1 men skal neste år til vg2 og lurer på programfag. Går på VGs og det står at man må ha to programfag fra samme linje. Men blir litt forvirra. Betyr det at jeg fortsatt kan blande samfunnsfag pg økonomi pg realfag? Fordi har veldig lyst til å ta fysikk 1 men ekke så keen på biologi og kjemi men heller psykologi og engelsk. Og hvorfor er det sånn at man i utgangspunktet ikke burde blande? Er det sånn at fagene henger veldig godt sammen? Eks fysikk biologi og kjemi? Og en ting til, hvor krevende vil du si fysikk1 er? Alle jeg snakker med sier det er mye matte og akk må får jeg kun 4 på 1p og er redd jeg vil totalstryke om jeg velger fysikk. Har egt ikke så mye i mot pugg fordi alle fagene jeg har nå spesielt nat er ganske puggfag og det går ganske smooth får 6 for øyeblikket. Men selvfølgelig kan falle. Men ang. Fysikk 1 så lurer jeg på hvor sentralt mattedelen fordi jeg vet at i fysikk 2 er den mer sentral

Besvart 17.11.2018 15:25
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålene dine! Skjønner godt at du lurer på dette! 

Vi har skrevet en god oversikt over hvordan du velger programfag på studiespesialisering i denne artikkelen, så den anbefaler vi at du leser! 

Om hvilke fag du kan velge:

Kort fortalt så skal du velge 3 programfag + matematikk, og 3 programfag + matematikk i Vg3. Du må ha fordypning i minst to fag, det vil si at fagene bygger på hverandre, f.eks fysikk 1 + fysikk 2. 

Det som er viktig, er at du må ha de to fordypningene dine i ett av de to områdene, det vil si enten to fordypninger innen Realfag eller to fordypninger innen Språk/samfunnsfag/økonomi).

Så du kan altså ikke velge en fordypning (programfag over to år) i realfag, og en i SSØ. Fordypningene må være i samme område. 

De fagene som du ikke velger som fordypning, kan være i det andre programområdet. Dette betyr at du kan blande fag, som du nevner, men at du må passe på at du velger dine to fordypninger i ett av programområdene for å få godkjent vitnemål! 

Du nevnte at du var interessert i fysikk, engelsk og psykologi. Fysikk er realfag, mens engelsk og psykologi er SSØ. For å få to fordypninger i samme område, ville da en mulighet være å fordype deg i engelsk og psykologi, og ta disse fagene både i Vg2 og Vg3. Da vil du ha en fordypning i SSØ. Skulle du velge å fordype deg i fysikk, må du i tillegg velge et annet realfag å fordype deg i, sånn at du får to fordypninger i realfag :)

Om fagene henger sammen:

Dette er litt vanskelig å svare på, men til en viss grad. Med det mener vi at realfag ofte krever lignende type tankesett og metodikk for å løse, mens flere av fagene i SSØ krever en annen type evne til refleksjon, analyse og oversikt. Når det er sagt er det veldig forskjell på fagene individuelt!

Om hvor mye matematikk det er i fysikk:

Dette kan vi nok ikke svare så veldig godt på, og her tenker vi det er veldig lurt at du snakker med rådgiver på skolen din, eller en faglærer i fysikk. 

Det er klare elementer av matematikk i fysikk, men du skriver jo at du allerede får karakteren 4 i 1p, og sånn sett har du jo grunnleggende egenskaper. Vi kan likevel ikke vurdere akkurat hvilket matematisk nivå du trenger å være på, og vi er redd for å svare noe feil. Derfor tenker vi at det klart beste er å snakke med lærer, rådgiver eller faglærer i fysikk og spør dem! Fortell gjerne at du er interessert i faget, at du ligger på karakter 4 i 1p, og spør om de tenker at dette er gode nok ferdigheter til å klare faget! 

Hvis du er nysgjerrig kan du også lese læreplanen i fysikk her hos utdanningsdirektoratet, så får du en smak på hva du skal lære og hva du kal mestre (du kan også slå opp andre læreplaner du er interessert i). Under seksjonen: "Å beskrive naturen med matematikk", kan du se grovt sett hvilke matematiske egenskaper det er forventet at du skal bruke. 

Alt i alt tenker vi at det er veldig smart å snakke med skolen din om dette! Både så du er helt sikker på at du velger riktig fag slik at skolen godkjenner fordypningene dine og vitnemålet ditt, og også så du får en god vurdering av om fysikk (og andre realfag) vil passe deg, eller om du tenker at du burde fordype deg i SSØ i stedet. 

Så avtal en time med rådgiver, eller spør læreren din, så håper vi du får enda mer hjelp til å velge :)

Lykke til, spør oss gjerne igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Fagvalg på studiespesialisering

Gutt sitter på sofakanten og tenker. Virker usikker og irritert.

Lurer du på hva programfag er og hvilke du eventuelt bør velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning