Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om å studere økonomi og ledelse

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om dersom man skal bli kunderådgiver i bank, må man ha studert økonomi og administrasjon? Eller kan man studere økonomi og ledelse også? Jeg har sjekket på utdanning.no, men ble så usikker? Det står ente "lokalt opptak, oppgis ikke, eller alle" på poengene? Hva betyr dette? Hva menes med førstegang og ordinær? ( altså der karakterene er oppgitt på utdanning.no?)

Besvart 17.11.2018 16:06
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålene dine! Det er gode spørsmål, og vi skjønner godt at du lurer. Vi skal svare så godt vi kan.

Om du også kan studere økonomi og ledelse:

Ja, det kan du. Det fins mange ulike økonomi-utdanninger , og de har ofte ulike titler. Selv om det er tematiske skiller på mange av studiene, er det likevel ikke avgjørende skiller, og det hender at det faglige innholdet i utdanningene glir inn i hverandre. 

For eksempel er en utdanning i økonomi og ledelse (siviløkonom) fra BI en veldig relevant bakgrunn for å jobbe som kunderådgiver i en bank.

Hvis du ser på oversikten over alle økonomiske utdanninger på utdanning.no (som du kanskje har gjort), så ser du at de alle kategoriseres under "økonomisk-administrative utdanninger", men at flere av utdanningene heter "økonomi og ledelse".  

Det viktigste for å ha god sjanse på å bli kunderådgiver i bank, tror vi, er at du har en hel grad (minst bachelorgrad), og med relevante økonomiske fag i utdanningen. Flere av utdanningene du har sett som heter "økonomi og ledelse" passer godt inn i dette! 

Hvis du vil få enda bedre inntrykk av hva bankene ser etter, kan du gjerne kontakte noen interessante banker og høre direkte fra dem om hvilken type utdanning de foretrekker. Og du kan i tillegg snakke med studiekonsulent/kontaktperson ved økonomistudiene du er interessert i, og høre om dette studiet er en god bakgrunn for å jobbe i bank. Da er du ganske trygg på at du gjør et riktig valg :)

Om opptak til studiene:

Skjønner godt at du blir litt forvirret av dette. 

Aller først: Hvis det står en poengsum ved siden av utdanningen, har opptaket blitt gjort gjennom Samordna Opptak (som administrerer søknader og opptak til en lang rekke utdanninger i Norge), og poengsummen du ser er den laveste poengsummen noen kom inn med i forrige opptak. 

Hvis det står "lokalt opptak", betyr det at det ikke er Samordna Opptak som har administrert opptaket, men at det er universitetet/lærestedet selv som har gjort opptaket. For eksempel er det gjerne lokalt opptak hvis du søker deg inn på en toårig mastergrad etter å ha tatt bachelorgrad på samme universitet - du søker da ikke gjennom Samordna Opptak, men gjennom universitetet selv.

Hvis det står "lokalt opptak", må du gå inn på nettstedet til lærestedet, og se om de skriver hva opptakskravene er. For eksempel står det "lokalt opptak" på BI sine studier på utdanning.no - men hvis du går inn på nettsidene til BI, står det en oversikt over opptakskrav (og poengkrav) som de har for å komme inn. 

Så hvis det står "lokalt opptak", må du sjekke med lærestedet om hvordan du søker og hva som kreves. Hvis det står "oppgis ikke", oppgis det rett og slett ikke, men du bør likevel sjekke med lærestedet om opptakskravene, og gjerne stille dem spørsmål om ca hva som krevdes for å komme inn sist. 

Hvis det står "alle", betyr dette at alle som søkte i fjor og dekket kravene for å søke, kom inn på studiet. Dette betyr at det var flere plasser enn søkere, og at det ikke var sånn at kun de med høyest snitt kom inn.

Om forskjellen på førstegangsvitnemål og ordinær:

Dette er et godt spørsmål, og fint du spør. Vi har skrevet en god artikkel med oversikt over forskjellen her, så den anbefaler vi at du leser! 

Førstegangsvitnemål er en ordning laget for at ikke alle studieplasser skal tas av eldre søkere, som har brukt mye tid på å forbedre karakterene sine som privatist etter de gikk ut av videregående. Det er laget for at søkere som nylig har gått ut av videregående, skal ha en sjanse til å komme inn også. Derfor er det en egen "kvote" holdt av til førstegangssøkere, hvor poengsnittet gjerne er lavere for å komme inn. 

Du konkurrerer i begge kvoter samtidig (Samordna Opptak velger automatisk den kvoten som er mest fordelaktig for deg). Hvis du har førstegangsvitnemål, står det på vitnemålet ditt. Kravet til at du har førstegangsvitnemål, er at du har fullført videregående på normal, normert tid (tre år på studieforberedende utdanningsprogram), at du ikke fyller mer enn 21 i søkeåret, og at du ikke har tatt opp fag/endret på vitnemålet etter at du gikk ut av skolen. 

I ordinær kvote, kan du ha forbedret karakterene dine, og de legger til både tilleggspoeng og alderspoeng. Derfor er snittet for å komme inn på ordinær kvote høyere (men du får også flere poeng når du regner sammen).

Du søker altså i begge kvoter, og trenger sånn sett ikke tenke så mye på dette. Men det er en god måte å se om du har ca. de poengene du trenger for å komme inn. Sånn sett er det viktig at du sjekker at du har førstegangsvitnemål, og at du ikke beregner at du kan komme inn på kvoten for førstegangsvitnemål, hvis du i virkeligheten kun søker i ordinær kvote. 

Men les gjerne artikkelen vi linket til over, så står alt godt forklart der :)

Håper dette svaret på spørsmålene dine, vi skjønner godt at dette er forvirrende å sette seg inn i.

Lykke til, og spør oss gjerne igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning