Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg studere politikk i utlandet?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg heter Adrian, går på vg2 nå, og er da nesten halveis ferdig med videregående nå, så har derfor begynt å lese litt opp om universitet og sånt. Hvis jeg har lyst til å studere utenlands, kan jeg studere hva jeg vil, hvor jeg vil? Jeg sjekka ut ansa.no, som jo ga en veldig fin oversikt over land og utdanninger, var bare synd at absollut alle utdanningslinjene der ikke er noe jeg har noe som helst interesse i. Jeg personlig ville likt å gå statsvitenskap eller noe politisk av noe slag, og har alltid trodd at EU gjorde så man kunne studere hva og hvor man ville sånn sett. Så lurer derfor på om jeg bare har misforstått EU og å studere utenlands fullstendig, eller om det da faller uttafor ANSA og sånt.

Besvart 06.12.2018 23:37
 

Svar
Hei,

Du kan helt fint studere politikk eller statsvitenskap i utlandet. På ANSA finner du informasjon om de mest populære studielandene, og de mest populære fagretningene, men det er på ingen måte en oversikt over alle land eller fag du kan studere i. Du kan studere fag som ANSA ikke har en egen side på. 

ANSA kan gi generell veiledning til studenter som vil til utlandet, men du søker ikke gjennom ANSA. ANSA samarbeider ikke med noen universiteter i utlandet.

Derfor velger du selvfølgelig hvilke læresteder du vil søke til selv, og det er ikke veldig mange begrensninger. Du bør finne et lærested som tilbyr utdannelser som er anerkjent for å være på bachelornivå, for å få støtte fra Lånekassen. Du kan se hvilke studier i utlandet Lånekassen godkjenner her: Lånekassen - Utdanning i utlandet

Hvis du vil studere utenfor EU, som for eksempel i USA, Canada eller Australia, må du som regel ha studentvisum. 

Noe annet kan være hvilket språk du vil studere på. De fleste land har flest studietilbud på det lokale språket, slik at hvis du vil studere i for eksempel Tyskland må du gjerne snakke tysk. Hvis du vil studere i et slikt land kan du få støtte fra Lånekassen for å ta et år med språk først, slik at du blir klar for å studere der. Mange land har også noen tilbud på engelsk. 

Lånekassen dekker inntil en viss sum av skolepenger i utlandet, hvis du må betale det. I motsetning til Norge er ikke alltid høyere utdannelse gratis i utlandet. Hvor mye studiene koster kan derfor også være en faktor når du skal velge lærested.

Hvis du vil vite mer om hvordan søknadsprosessen fungerer kan du se deg rundt på www.ansa.no. Du finner informasjon om hvordan det er å søke opptak i de forskjellige landene på landsidene. Du kan også ta kontakt med ANSA hvis du har spørsmål.

Hilsen ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

10 steg til utdanning i utlandet

10 steg til utdanning i utlandet

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning