Hopp til hovedinnholdet

Hvilken utdanning må jeg ha for å bli rådgiver i NAV?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om jeg ville jobbe som rådgiver i NAV hva slags utdanning må jeg ta og er det disse utdanningene jeg må ta som er pedagogikk eller spesialpedagogikk. Videre lurer jeg på om når jeg tar disse utdanningen ved høyskole eller universitet finnes det en fagfelt som heter rådgivning hvor man tar for å utdanne seg videre. I tillegg til lurer jeg på om det er en forskjell mellom rådgiver og seniorrådgiver og til slutt vil jeg nevne det om det er greit med 3 år utdanning for å bli en rådgiver eller 5 år. Forresten jeg har diskutert med dette om med rådgiveren min men nevnte ikke det at jeg ville jobbe som rådgiver, men bare det at jeg ønsket å jobbe i NAV og da fortalte rådgiveren min at jeg kunne enten utdanne meg som sosionom eller barnevernspedagog. Sist, men ikke minste det var moren min som anbefalte med om dette og jeg synes det er kanskje bedre, men er forsatt litt usikker fordi at jeg kanskje tenker om jeg burde bli regnskapfører eller advokat.

Besvart 16.12.2018 01:47
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! NAV er faktisk et sted hvor du har mulighet til å ha flere type utdanninger. Det finnes rådgivere i NAV som har utdanning som f.eks sosionom, barnevernspedagog, statsviter, sosialantropologi, lærer, m.m.

Det er vanlig med et krav om minst tre års utdanning - og det vil hjelpe om utdanningen er relevant, og om du har annen relevant arbeidserfaring. Men det er mange stillinger i NAV, og det er ikke sånn at du kun må ha gått en spesiell utdanning. De kan vurdere mange ulike søkere. 

Når det er sagt er det kanskje vanligst med utdanning som sosionom eller barnevernspedagog, så det er et godt tips fra rådgiveren din. 

Det fins egne utdanninger som fokuserer på rådgivning og veiledning, spesielt som karriereveileder eller andre veiledningsutdanninger. Det er ikke nødvendig å ta disse utdanningene for å bli rådgiver i NAV, og det vil til og med kanskje være mer relevant å ta utdanning som f.eks sosionom. 

Forskjellen på rådgiver og seniorrådgiver i NAV og andre steder i offentlig sektor, er først og fremst at det er to ulike stillingskategorier, som sier noe om innhold i jobben din og lønn. Man begynner som rådgiver, man kan "rykke opp" til seniorrådgiver etterhvert, basert på hvor lenge man har jobbet og jobben man gjør. 

Du har mange ulike valg og muligheter, og det høres ut som at rådgiveren din gir deg gode råd, så snakk gjerne mer med rådgiver! Og slå opp flittig på utdanning.no, der står det mye god informasjon :) 

Lykke til! 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Høgskole, universitet eller privatskole?

Jente på forelesning (www.colourbox.com)

Lurer du på hvilken skole som har akkurat den utdanningen du har lyst til å ta? Og hvordan undervisningen på de ulike skolene varierer? Da bør du fortsette å lese.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning