Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor står jeg uten rett når jeg søker vg4 påbygging?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på en ting. Jeg kommer til å fullføre vg3 apotekteknikk til sommeren, og det står at man har rett på et års påbygg etter yrkeskompetanse/fagbrev. Men jeg tenker å ta påbygg på kveldstid over 2 år, som skolen min tilbyr. Når jeg har valgt det på vigo, står det: Du er registrert med følgende opplæringsrett: ikke rett. Vil det hindre at jeg kommer inn? På skolen min har det enten vg3 påbygg (1 år), eller vg4 påbygg (2år, kveldstid). Det vil vel si at kun de med fagbrev/yrkeskompetanse vil kunne søke dit. Men blir jeg nedprioritert fra de som har hatt lærlingtid? Siden de har gått mindre på skole

Besvart 11.01.2019 13:53
 

Svar
Hei

Så flott at du kan ta påbygg på kveldstid, så du kan ta det ved siden av jobb!

I vigo står du uten rett fordi du er i et vg3-løp nå. Når du har fullført et løp med yrkeskompetanse eller med generell studiekompetanse har du brukt opp ungdomsretten din.

Vg4 påbygging er litt spesielt, for du har rett til det selv om du ikke lenger har ungdomsrett.

Når man har gått et lærlingeløp oppnår man fagbrev med yrkeskompetanse. Du har gått et skoleløp og oppnår vitnemål med yrkeskompetanse. I forbindelse med inntak til vg4 påbygging er det helt likestilt. Hvis du ellers oppfyller kriteriene for rett til påbygging er fylket nødt til å gi deg et tilbud hvis du søker innen fristen. 

Det kan spille inn forhold som ikke kommer frem av spørsmålet ditt. Ta gjerne kontakt med inntakskontoret i hjemfylket ditt hvis noe er uklart eller hvis du har behov for å få et sikkert svar om din søknad.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning