Hopp til hovedinnholdet

Jeg går på vg3, hvordan kan jeg beholde ungdomsretten og gjøre omvalg?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, er en gutt på 18 som nå går tredje året på studiespesialiserende på videregående. Har i det siste kjent veldig på at jeg angrer på valget av studiespess. og at jeg heller ville tatt naturbruk. Lurer da på hva jeg kan gjøre for å beholde ungdomsretten slik at jeg kommer inn på naturbruk til høsten. For øyeblikket så har jeg nok fan til å få godkjent studiespess, men lurer da på om jeg bare kan ta vekk et fag, slik som for eksempel Historie sånn at jeg ikke får godkjent studiespess fra vg3, eller om jeg rett og slett bare må droppe ut av 3. Klasse? Lurer også på om jeg kan slippe å ha de fagene jeg allerede har hatt på studie, som er fellesfag på yrkeslinjen. Som sagt, jeg ønsker å beholde ungdomsretten slik at jeg kan ta naturbruk til høsten. Går nå vg3, altså siste året på studiespess. Mvh

Besvart 14.01.2019 15:28
 

Svar
Hei

Du har kommet så langt i din videregående utdanning at du dessverre har brukt opp ungdomsretten din, uavhengig av om du fullfører, stryker eller avbryter. Man må ha ungdomsrett for å ha rett til omvalg.

I utgangspunktet har du rett til tre års videregående opplæring, og du er i ditt tredje år nå. For å beholde ungdomsretten måtte du ha sluttet før 1.november i vg3.

Derfor er det absolutt lurt at du fullfører vg3 og oppnår generell studiekompetanse, for du tjener ingenting på å slutte eller på å mangle et fag.

Du kan gjerne søke på vg1 Naturbruk selv om du ikke har ungdomsrett, men det er riktig at din søknad først vil bli vurdert etter at søkere med rett har fått plass. Ta en ringerunde til aktuelle skoler for å sjekke hvor det kan være størst mulighet for å få plass. Du kan også sjekke om det finnes private tilbud.

Hvis du får skoleplass blir du elev på helt vanlig måte. Du har rett i at du kan søke fritak for fellesfagene, dem har du fra før.

Hvis det er skoleløp du tenker på (som for eksempel agronom), så må du ta de nødvendige skolefagene, som elev eller privatist. Hvis det er et lærefag du er interessert (som for eksempel anleggsgartner) i så finnes det også andre muligheter for å oppnå fagbrev.

Snakk med rådgiver på skolen din om det du tenker på, så du kan få hjelp til å finne ut hvilke muligheter som finnes i ditt område.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning