Hopp til hovedinnholdet

Jeg går vg2 nå, kan jeg søke et annet vg1?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har gått Teknisk og industriell produksjon vg1, og går no Kjøretøy vg2. Jeg fant ut for meg selv at kjøretøy ikke er noe for meg. Har jeg mulighet til å søke meg inn på vg1 på nytt (en annen linje) og vg2, selvom jeg har fullført kjøretøy vg2? Jeg tenker å fullføre dette året no, med tanke på hvor lite måneder det er igjen.

Besvart 18.01.2019 14:01
 

Svar
Hei

Så synd at du ikke trives med det du har valgt.

Heldigvis har du helt rett i at du kan gjøre et omvalg. Hvis du søker et annet vg2 (eller et nytt vg1) vil du ha rett til å fullføre hele den nye utdanningen du starter på. En slik utvidelse av ungdomsretten kan man få 1 gang, så du får bare ett omvalg. Du kan ikke gjøre omvalg etter læretid/vg3.

Det er smart at du vil fullføre det vg2 du går nå, man vet aldri hva man kan få bruk for senere i livet. Dessuten blir du ferdig med alle fellesfagene, så hvis du velger en annen yrkesutdanning kan du søke om fritak for disse. Hvis du vurderer omvalg til et studieforberedende utdanningsprogram bør du heller velge vg3 påbygging, det gir samme kompetanse på ett år.

Vg1 Teknikk og industriell produksjon har flere kryssløp til vg2 på andre utdanningsprogram, så følg linken og sjekk ut om noen av disse er aktuelle for deg.

Snakk også med rådgiver på skolen din om det du lurer på.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning