Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli lærer uten å ta lærerutdanning?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei jeg vil bli lærer men når jeg ser på vanlig grunnskolelærer utdanning ser det utrolig kjedelig ut. kan man bli lærer hvis man tar bachelor i f.eks. historie og engelsk og et år med pedagogikk? eller må man følge en vanlig grunnskolelærer utdanning på 5 år, hvor man hvert år må velge hvilke fag man skal ta? må siden jeg så på sto det at man første året med grunnskolelærer utdanning måtte velge enten mellom matte eller norsk, men hvis man ikke vil ha noen av dem, hva gjør man da? finnes det flere måter å bli lærer på?

Besvart 01.02.2019 11:55
 

Svar
Hei

Det finnes flere forskjellige typer utdanninger for å bli lærer, litt avhengig av hva slags lærer du ønsker å være.

Det kan være en femårig grunnskolelærerutdanning, en femårig lektorutdanning eller en treårig faglærerutdanning. De har litt forskjellige innhold og oppbygging, og man kan velge mellom litt forskjellige undervisningsfag. Bruk tid på hjemmesidene til aktuelle studiesteder, for å sammenligne hva de forskjellige studiene innebærer. Start med linkene over, derfra kan du klikke deg videre til mer detaljert informasjon.

Grunnskolelærerutdanningene har nylig blitt gjort om fra fireårige utdanninger til integrerte femårige masterstudier, slik som lektorprogrammene. I den sammenhengen har også inntakskravet til ettårig pedagogikk blitt skjerpet (det kalles PPU - praktisk pedagogisk utdanning). Fra og med opptaket i 2019 vil det ikke lenger være nok med en bachelor (i f.eks. engelsk eller historie, slik du foreslår) for å ta pedagogikk etterpå, man må ha en mastergrad først.

Du kan lese mer i artiklene nedenfor.
Lykke til med videre research og med valgene dine!

 

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning