Hopp til hovedinnholdet

Hva er egentlig forskjellen på utdanningene?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg skal begynne å studere dette året, men jeg hadde tenkt til å ta R1 matte som privatist så jeg hadde fler muligheter. Jeg tenker nemlig å søke som ernæringsfysiolog, og muligens ta en master etter bachelor. Jeg ser at fler av ernæringsutdanningene krever R1 matte. Jeg har nemlig misforstått helt, jeg visste ikke at fristen for å melde seg opp til eksamen var for lenge siden. Er det ingen steder eller måte jeg kan få meldt meg på eksamen? Er løpet kjørt for meg nå? Jeg er nemlig nødt til å begynne å studere til høsten. Jeg er helt fra meg, og vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg vet ikke om det er masteren som trenger R1 matte og at det er sånn at du får den kompetansen mens man tar bachelor eller hva? Jeg gikk inn på sammordna, men jeg ble ikke mye klokere. Alle utdanningene har så rare navn, human ernæring, klinisk ernæring osv osv. Jeg har slitt veldig mye med dette med utdanning, og har bygget meg opp stor angst ang dette, men nå er jeg nødt til å komme i gang. Hjelp

Besvart 08.02.2019 14:48
 

Svar
Hei

Dersom du ønsker å studere for å bli klinisk ernæringsfysiolog er det riktig at du trenger generell studiekompetanse og realfagene R1 (eller S1+S2) og FYS1 og KJE(1+2). En klinisk ernæringsfysiolog undersøker, stiller diagnoser og veileder om forebygging og behandling av kostholdsrelaterte sykdommer og tilstander. Klinisk ernæringsfysiolog er en beskyttet tittel som krever autorisasjon. Det er en masterutdanning som i Norge kun tilbys på Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen.

Fristen for å melde seg opp som privatist på våren er 1.februar hvert år. Hvis du ikke har meldt deg opp finnes det ingen mulighet for at du kan få tatt R1 før inntaket til studieåret 2019-2020. Da må du søke studier som ikke krever fordypning i realfag, hvis du skal søke i år.

Du har rett i at det finnes andre studier innen ernæring, som ikke alle har samme opptakskrav, og som gir litt forskjellig type kompetanse. Følg linken ovenfor til oversikten. Du må selv klikke deg videre til det enkelte studiested for å lese mer om innholdet i de forskjellige studiene. På hjemmesiden til det enkelte studiested finner du mye informasjon, både om hva studiet innebærer og hva utdanningen kan brukes til.

Noen av studiene er på private høgskoler, da må man betale skolepenger. Det finnes også årsenheter, her er Årsstudium i mat, ernæring og helse på Høgskolen i Innlandet som et eksempel.

Lykke til med videre research og med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Ti tips for å mestre matte

Kuleramme (www.colourbox.com)

Sliter du med matteleksene? Opplever du at vanskelige oppgaver gjør deg mindre motivert? ENT3R jobber med å få elever til å velge realfag. Her kan du lese om deres tilbud og tips til å mestre matematikk.

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning