Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg fotograf? Kan jeg bytte videregående?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg revurderer hva jeg skal bli. nå går jeg vg1 design og håndverk i Bergen, men jeg har ikke interesse for tekstil, frisør eller interiør (som er de fagene man kan ta på vg2). Har vurdert å bli fotograf, men må jeg gå vg1 om igjen på medieproduksjon da? På vilbli står det design og håndverk/medieproduksjon og at man velger mellom de to første året.. hvorfor har jeg aldri hørt om medieproduksjon før, og hva må jeg gjøre om jeg har lyst å bli fotograf. er det et kryssløp eller noen smutthull?

Besvart 19.02.2019 01:36
 

Svar
Hei

Her foreslår vi at du avtaler time med rådgiver på skolen din så snart som mulig, og får høre hva mulighetene dine er til å bytte over, hva du eventuelt må gjøre, og om dette er interessant for deg eller ikke! 

Kanskje må du ikke gå Vg1 igjen, siden du har tatt mange av de samme fagene, og det er ofte muligheter for å gjøre en avtale med skolen, om at du tar de fagene du mangler neste år, f.eks. Men du har ingen garanti for dette, det er derfor du må snakke med rådgiver på skolen din om denne muligheten for å bytte så snart som mulig! 

Om å bli fotograf

Her er det viktig å si at hvis du vil bytte, så er det fint, men det er ikke sånn at du "må" gå medieproduksjon for å bli fotograf. 

Det er mange måter å bli fotograf, og rent konkret trenger du ikke en formell utdanning for å bli det. Det er ikke en "beskyttet tittel", som betyr at hvem som helst kan i prinsippet kalle seg fotograf. Og hvis du blir flink nok og møter rett miljø, så kan du leve som fotograf uten utdanning.

Når det er sagt, så kan det være lurt med en utdanning likevel. Du vil lære viktige og nyttige ting, og møte andre spennende mennesker du kan lære av og samarbeide med.

Det fins en oversikt over utdanninger som fotograf her på utdanning.no. Det fins i tillegg en rekke kortere kurs for å lære seg om fotografi. 

Du vil se at du trenger generell studiekompetanse for å søke på disse fotografstudiene ved universitet og høgskole. 

Men det fins også fotograf-studier på fagskole, hvor du ikke trenger studiekompetanse, men hvor du må ha fullført treårig videregående eller ha realkompetanse. 

Så det fins altså flere muligheter, både med og uten utdanning for å bli fotograf. 

Oppsummert

Du trenger altså ikke bytte for å bli fotograf, det fins flere muligheter. Men: Du skriver at du ikke er så interessert i retningene du kan velge på Vg2, og kanskje er det mer spennende for deg på medieproduksjon. Dette syns vi du skal snakke med rådgiver om. 

Hvis du ender med å ikke bytte, kan du fremdeles ta Vg3 påbygg til generell studiekompetanse, og være kvalifisert til å søke utdanninger på høgskole/universitet. Så du har mange muligheter rett og slett. 

Vi tenker at du bør avtale time med rådgiver, og få informasjon om hva som er best for deg :)Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning