Hopp til hovedinnholdet

Hvor ofte er man utplassert på Helse- og oppvekst?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, neste år begynner jeg på videregående og har søkt helse og oppvekst. Når man går yrkesfag er det jo sånn at man skal være utplassert, men hvor ofte er man egentlig det? Så et timetall på vilbli.no, men det sier meg ikke så mye.. Er det liksom en gang i uka? Og hvor kan man bli utplassert når man går helse og oppvekst? har ikke så veldig lyst til å jobbe i barnehage eller på gamlehjem... Kan man bli utplassert på et sykehus for eksempel?

Besvart 12.02.2019 12:58
 

Svar
Hei

Så flott at du har utdanningsplaner!

Det er riktig at man har et fag som heter Yrkesfaglig fordypning (YFF) på vg1 og på vg2 på alle yrkesfaglige utdanningsprogram. På vg1 har man 6 timer i uken og på vg2 har man 9 timer i uken.

Det varierer veldig mye hvordan dette faget legges opp, om det deles opp i mindre bolker eller samles i hele og halve dager.

En viktig hensikt med faget er at man skal få prøve seg i bedrift, men man er ikke nødvendigvis i praksis hele tiden. På mange utdanningsprogram er det ganske vanlig at man skal prøve seg i forskjellige lærefag i kortere perioder på vg1, mens man på vg2 velger mer selv.

Du har rett i at det er mulig å være lærling på sykehus, selv om det store antallet læreplasser er i kommunene, det vil si barnehage, sykehjem og hjemmetjeneste. Derfor er det flest praksisplasser der, men det er mulig å ha praksis i alle vg3-fagene på Helse- og oppvekstfag.

På Helse- og oppvekstfag kan du forvente at du skal ut i utprøving i både barnehage og sykehjem mens du går på vg1, for at du lettere skal kunne velge hva du ønsker videre. Det er mange som endrer mening om hva de vil etter å ha vært i praksis.

Ta gjerne kontakt med den eller de aktuelle skolene direkte, for å spørre hvordan YFF gjennomføres der du tenker å søke.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning