Hopp til hovedinnholdet

Hvilken vei bør jeg gå for å bli arkitekt?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, så jeg er ei usikker jente og har en del spørsmål angående utdanning. Går vg2 byggteknikk nå og har lyst til å bli arkitekt, men greia er at eg ikke vet hva eg burde velge til neste år. 1) Er det lurt å gå lærlingtida først og så påbygg, eller hoppe over det og søke påbygg med en gang? 2) Kan eg isåfall gå rett på høgskolen etter lærlingtida (y-vegen) eller må eg gå påbygg? 3) Kan eg også gå 3 år på høgskolen eller må eg ta master-utdanning? 4) Hvor mye koster 1 skoleår på høgskolen? Har snakka med rådgivere og lærere, men de var ikke til mye hjelp.

Besvart 18.02.2019 12:08
 

Svar
Hei

Så flott at du har utdanningsplaner!

For å bli arkitekt må du ta en femårig masterutdanning, det tilbys ved tre utdanningsinstitusjoner i Norge, med forskjellige opptakskrav:

  1. Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).
    Krever generell studiekompetanse og har opptaksprøve
  2. Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Krever generell studiekompetanse og fordypning i følgende realfag: Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) og R2 og Fysikk 1.
  3. Bergen Arkitekthøgskole (BAS).
    Krever generell studiekompetanse og personlig søknad og intervju.

For å bli kvalifisert for å søke på arkitektutdanning trenger du altså uansett generell studiekompetanse fra videregående skole.

Det finnes ikke et y-veistilbud for å bli arkitekt, men det finnes andre y-veistudier innen byggfag, som for eksempel treårig bachelor i Byggdesign på Universitetet i Sørøst-Norge. Les mer ved å følge linkene.

På Bygg- og anleggsteknikk kan du få generell studiekompetanse ved å ta påbygging, enten på vg3 eller etter at du oppnådd yrkeskompetanse. F.eks. kan et svennebrev som tømrer være veldig nyttig kompetanse når du skal bli arkitekt.

Det finnes ingen fasit på hva som er best, det er ganske individuelt, men hvis du ønsker både svennebrev og studiekompetanse bør du ta læretiden først og vg4 påbygging etterpå. På den måten får du rett til å ta begge deler. Du kan lese mer om påbygging i artikkelen nedenfor.

I Norge er det gratis å ta utdanning på offentlige høgskoler og universitet, men alle betaler en liten semesteravgift og man må betale pensumbøker og annet studiemateriell selv. På private skoler derimot (som Bergen Arkitekthøgskole) betaler man skolepenger. Prisen varierer, men det er gjerne flere titalls tusen i semesteret. De fleste som tar opp studielån bruker studielånet til å betale for husleie og mat osv., for man kan jo ikke jobbe så mye samtidig som man er student.

Lykke til med videre research!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Vil du bli ingeniør?

Ingeniør på jobb (colourbox.com)

Norge trenger flere ingeniører. Her finner du informasjon om mulighetene, både for deg med og uten studiekompetanse, og for deg med fag- eller svennebrev.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning