Hopp til hovedinnholdet

Er det krise med 2 i matte?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, nå går jeg andre året på vgs. (studiespes) og jeg har ganske gode karakterer i alle fag utenom matte. Jeg var ganske trygg på det før, men nå har jeg falt totalt ut av undervisninga og ligger nå på en 2’er i 2P. Jeg går på en av skolene med høyest snitt i Oslo og karakterpresset er naturligvis veldig høyt. Jeg jobber hardt i alle andre fag og får femmere og seksere i alt annet, men matte kommer jeg ikke noen vei med. Jeg stresser meg veldig over den ene 2’eren jeg mest sannsynlig kommer til å få i matte, tenker på det hver eneste dag, nesten hele tiden og det gjør meg veldig trist. Men det jeg lurer på er hvor ille det egentlig er.? Hvis alle andre karakterene mine er høye, kommer én 2’er til å være veldig skadelig? For første gang på lenge har jeg det så bra ellers i livet og jeg vil ikke at denne ene lille tingen skal ødelegge alt.. Jeg er også veldig engstelig for foreldrene mine sin reaksjon, burde jeg være ærlig med dem og fortelle dem at jeg sannsynligvis vil få en 2’er?

Besvart 13.03.2019 21:42
 

Svar
Hei, jente 17. 

Så kjipt å høre at du sliter med matte. Det er ikke bra at dette er noe som gjør deg trist. Samtidig synes jeg det er så godt å lese at du har det så bra ellers i livet. Ikke la en karakter ødelegge for det! 

En toer i matte er ikke verdens undergang, du kan likevel ha mange muligheter her i livet. Det er likevel lurt å sjekke hva som kreves av poenggrenser og karakterer på de studiene du kunne tenkt deg å komme inn på senere. Dette kan du få hjelp til å finne av rådgiveren på skolen din. 

Dersom du ønsker å bli bedre i matte, men ikke klarer det på egen hånd, er det flere tiltak du kan prøve. Først bør du snakke med læreren din, og be om flere oppgaver. Her er det lurt å starte på et lavt nivå, og heller jobbe seg oppover. Du bør også prate med noen i klassen om noen kanskje vil hjelpe deg? Ofte lærer man mye i fellesskap. Du skriver også at du er engstelig for foreldrene dine sin reaksjon. Jeg råder deg til å snakke med foreldrene dine så tidlig som mulig. Foreldrene dine er jo glade i deg uansett, men kanskje tenker de ikke over at de legger et press på deg som er tøft å takle. Dersom du synes det er vanskelig å snakke med foreldrene dine om dette, er det faktisk lurt å skrive et brev. Da kan du fortelle hva du føler uten å bli avbrutt. Dersom du ønsker at foreldrene dine hjelper deg med å bli bedre, er dette sikkert noe de gjerne vil hjelpe deg med. Det finnes for eksempel leksehjelp som kan bidra, men dette koster dessverre penger. 

Dersom du er fornøyd med alle andre karakterer, og føler at det er greit med 2 i matte - da er det greit med 2 i matte. Da synes jeg det er viktig at du berømmer deg selv for å ha en toer. Du har jobbet like hardt for denne som du har jobbet for de andre karakterene dine. Det i seg selv er en grunn til å være stolt over egen innsats. 

Lykke til. Jeg heier på deg! 

Lærer på videregående skole, i samarbeid med ung.no. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Poeng utdanning

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Ti tips for å mestre matte

Kuleramme (www.colourbox.com)

ENT3R, som jobber med å få elever til å velge realfag, har bidratt med sine ti tips til hvordan du kan mestre matematikk på best mulig måte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning