Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om å studere juss

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei har litt få spørsmål her. 1. Hvilket yrker må man lære seg loven? 2. Hva er juss egentlig? Har hørt at man da studerer loven for å bli en politiker osv. Er det sant? 3. Har også veldig lyst til å studere loven, eller juss om man skal kalle det, men er det vanskelig siden man skal klare tusenvis av lover utenat tror jeg. 4. Hva trengs det for å ha jusstudiet. Må man ha gode karakterer i et spesielt fag osv? og hva hadde skjedd hvis en person som vil studere juss/ loven ikke får det til og får dårligere resultat, hva vil skje?

Besvart 23.03.2019 23:36
 

Svar
Hei

Så spennende tanker og planer du har! Vi skal svare så godt vi kan :)

1) 

Det er flere yrker hvor du må ha kjennskap til ulike deler av loven - f.eks må de som lager utdanningspolitikk, ha kjennskap til utdanningsloven. 

Men det er allikevel et eget yrke - og en helt egen utdanning - som er laget for å kjenne til og forstå loven. Og det er utdanningen juss (eller rettsvitenskap), som du nevner! 

2)

Det er helt riktig at juss handler om å lære seg, forstå og tolke loven. 

Hvis man studerer juss blir man en jurist, som har som jobb å rådgive, veilede og forstå loven. Mange jurister blir også advokater.

Det er mange forskjellige lover i Norge, innen flere forskjellige felt i samfunnet. Og det er vanlig at jurister eller advokater hjelper ulike bedrifter eller organisasjoner å tolke disse lovene, og gi råd til hva man skal gjøre.  

Så hvis du er interessert i å kunne loven og jobbe med dette, så er det helt klart juss (rettsvitenskap) som er riktig utdanning! 

3) 

Jussutdanningen kan nok være litt vanskelig, og det er mange lover å holde orden på. Men, du har alltid lov til å slå opp lovene og lese om dem. Utdanningen handler mye om hvordan man skal tolke og forstå lovene, og vite hvordan lovene har blitt brukt tidligere. 

Det er nok et studie hvor det er en del å lese, men det gjelder mange studier. Og litt avhengig av hva du liker og hvordan du jobber best på skolen, så er ikke dette nødvendigvis noe spesielt vanskeligere studie enn andre utdanninger.

4)

Det som trengs for å søke utdanningen, er generell studiekompetanse. Det får du hvis du velger et studieforberedende utdanningsprogram, eller hvis du tar yrkesfag og velger påbygg til generell studiekompetanse

Du trenger ganske gode karakterer for å komme inn, men det er jo lenge du skal eventuelt skal søke dette studiet, så det er ikke så lett å spå hvor gode karakterer du trenger når du er ferdig på videregående. 

Du trenger ikke gode karakterer i spesielle fag - når du søker studiet, ser de bare på gjennomsnittet av alle karakterene dine, ikke på hvilke fag du har fått hvilken karakter :)

Hvis du først får plass på studiet, vil det være krav om at du består fagene, innen en viss tid. Hvis du stryker et fag, vil du få muligheten til å ta eksamen om igjen. Men det kan variere litt akkurat hvordan disse mulighetene er. Du kan i verste fall miste studieplassen etterhvert - men det skal en del til, og du har mange sjanser før det kommer til det. 

Så spennende at du tenker på dette! Du har selvfølgelig kjempegod tid på å finne og bestemme dette, og du har god tid på å gjøre research på! Vi anbefaler absolutt at du tar en prat med lærer eller rådgiver på skolen din, da kan du få enda mer informasjon :)

Lykke til, og spør oss gjerne igjen! 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Lover: Slik blir de til, og slik blir de endret

Illustrasjon av Norges lover (Foto: Inga H. Sætre/Stortinget)

Stortinget er den lovgivende forsamling. Men hvordan blir lovene vedtatt i praksis, og hvordan endres de?

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning