Hopp til hovedinnholdet

Kan man være lærer i 1T uten riktig utdanning?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har et spørsmål, jeg er på andre året i vidergående skole. i første klasse fikk vi en lærer i matematikk som ikke hadde fulført 1t for å bli 1t lærer, dette hadde han selv sagt. Jeg og de andre lærte ikke noe og dette førte til at jeg fikk 2 i standpunkt i matte i 1t. Vi ville klage, men jeg fikk høre at hvis vi klage så vil vi gå ned i karakter og det ville jeg ikke. Jeg har lyst til å endre karakteren min i matte, men føler det er urettferdig at vi fikk en lærer som ikke kunne faget sitt, når vi spurte spørsmål, så kunne han ikke svare på det, eller så lot han de smarte elevene svare.

Besvart 12.05.2019 22:47
 

Svar
Hei, jente 17. 

Jeg skjønner ikke helt hva du mener med at læreren din sa at han "ikke hadde fullført 1t for å bli 1t-lærer". Kanskje har dere misforstått hverandre her? For å bli mattelærer må man ha et visst antall studiepoeng for å ha lov til å undervise i matte. Etter fullført utdanning skal man kunne undervise i alle mattefagene som tilbys i vgs. Dersom denne læreren ikke har nok poeng i faget, er dette i så fall noe dere må ta opp med Elevorganisasjonen. Se artikkelen som er vedlagt under svaret mitt. MEN, det kan også hende at læreren din mente at han aldri hadde undervist i 1T før. Altså hadde kanskje denne læreren riktig kompetanse for å undervise, men ikke nok erfaring. Dette forklarer nok også hvorfor undervisningen kanskje ikke ble helt som dere ønsket. Neste gang er det viktig at du tar opp dette med læreren din undervegs, for nå er det jo dessverre litt for sent. 

 

Men dersom du ønsker å forbedre standpunktkarakteren din så er ikke alt håp ute. Du kan melde deg opp og ta faget som privatist - Her anbefaler jeg deg en tur innom rådgiveren på skolen for å finne ut hvilken løsning som passer best for deg. 

Jeg håper det ordner seg for deg, og at du tar det opp med læreren din neste gang du ikke føler du får nok utbytte av undervisningen. 

Lærer på videregående skole, i samarbeid med ung.no. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skoleproblemer? Få hjelp av Elevorganisasjonen

Elevorganisasjonen (elev.no)

Har læreren din lov til å stryke deg på en prøve du ikke har vært på? Elevorganisasjonen er tilgjengelig på både sms og e-post, og kan hjelpe deg med problemer du har på skolen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning