Hopp til hovedinnholdet

Fikk nedsatt i orden - vil det ha noe å si for jobb?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er snart ferdig med tredje året på vgs studiespesialiserende, og skal videre på høyere studier. Jeg har fått nedsatt i orden, og lurer da på om dette har noe å si når universitet eller høyskole skal vurdere å ta meg inn på studiet? Og vil det ha noe å si når jeg skal søke jobb videre i livet?

Besvart 13.05.2019 14:20
 

Svar
Hei

Skjønner godt at du lurer! 

Dette har ingen ting å si for opptak til universitet eller høgskole. De ser kun på poengsummen av karakterene dine, og ser ikke i det hele tatt på orden, adferd eller fravær. Så dette kan være trygg på, det vil ikke ha noen innvirkning!

Om det vil ha innvirkning på når du skal søke jobb senere i livet, så er nok svaret sannsynligvis "minimalt". 

Det vil si, dersom du skal søke en deltidsjobb ved siden av skole eller studie nå, så *kan* det hende arbeidsgiver ser på dette. Mange ser ikke på dette i det hele tatt, og noen ser på det. Men de ser nok enda mer på fravær enn orden og oppførsel, og dersom du kun har fått nedsatt et trinn, så skal det mye til for at dette ødelegger jobbsjansene dine. 

Senere i livet, etter du har studert, vil det ha enda mindre å si, da er det nesten utelukkende utdanningen din, og arbeidserfaringen du eventuelt har fått ved siden av utdanningen din, som har noe å si. 

Så kort fortalt vil ikke dette ha noe å si for inntak til høyere utdanning, og det skal godt gjøres at det ødelegger for jobbsjansene dine. I så fall måtte det ha vært akkurat nå, før du begynner å studere. Og selv det skal mye til, de fleste arbeidsgivere vil kanskje ikke spørre, og de fleste godtar helt fint at du har fått nedsatt en karakter i orden. Det som teller er at du er motivert og klar for å jobbe nå, og så lenge du klarer å vise at du er motivert og passer for jobben, så skal det veldig mye til for at ordenskarakteren kommer i veien. 

Det er klart at det er fint å ha god orden og oppførsel og lite fravær - men du skal ikke tenke at du ødelegger for deg selv i fremtiden. Sånn sett kan du puste ganske godt ut :)

Lykke til!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer

Hvordan settes karakter i orden og atferd (oppførsel)?

Jente sjekker mobilen i tomen (colourbox.com)

Karakteren din i orden og atferd settes ut fra hvor godt du har fulgt skolens ordensreglement. Men hva kan egentlig stå i dette reglementet, og hva kan straffen bli om du bryter det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning