Hopp til hovedinnholdet

Skal ta hele VGS som privatist. Hvordan får jeg vitnemål?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg droppet nettopp ut av videregående (gikk på en yrkesfaglig linje) og skal nå ta alle nødvendige fag som privatist. Jeg har ingen godkjente fag fra før, og må dermed ta privatisteksamen i alle fag som trengs for å oppnå generell studiekompetanse (eventuelt realfagkompetanse). Det jeg lurer på er hvordan jeg får overført alle karakterene fra privatisteksamenene til vitnemålet mitt? I og med at vitnemålet mitt er helt tomt, så funderer jeg veldig på hvordan dette fungerer. Jeg vet at jeg får dokumentasjon fra skolen jeg avlegger eksamen hos, men resten finner jeg ikke et ordentlig svar på. Fant et skjema på fylkeskommunen min, men der måtte jeg skrive avgangsskole og avgangsår. Hva skriver jeg inn der, i og med at jeg aldri fullførte førsteklasse engang? Privatisteksamenene går jo på alle tre år (eventuelt ett eller to, kommer an på faget)..

Besvart 20.05.2019 14:14
 

Svar
Hei

Skjønner godt at du lurer! 

Her er nok det beste at du kontakter Privatistkontoret i fylket ditt. De kan svare deg hvis du ikke har en skole og spørre, og de kan svare på alle spørsmål om gjennomføring av privatisteksamen, også hvordan du får vitnemål når du har fullført. 

Denne siden med oversikt over privatisteksamen hos Utdanningsdirektoratet er også veldig god, og lister opp all informasjon, og hvem du kan kontakte. 

I tillegg kan du jo gjerne kontakte rådgiver eller administrasjonen ved skolen du gikk på og be om hjelp fra dem? Det vil kreve at du har fingeren rett i munnen når du skal ta så mange privatisteksamener, og det vil være lurt å få hjelp til å sortere og legge en plan. Så vi anbefaler at du tar kontakt med skolen du gikk på, og hvis du ikke kan det, så snakk uansett med privatistkontoret. 

Enda bedre kan det være å kontakte Oppfølgingstjenesten. De er laget for å hjelpe ungdom som har skolerett (og ikke er mer enn 21 år), og vil kunne hjelpe deg med råd, oversikt og informasjon. Så kontakt dem, og hør om de kan hjelpe deg! Det er et veldig godt tips. 

Du kan også skrive inn til oss igjen, selvfølgelig. Vi legger ved noen artikler om å ta fag som privatist under dette svaret. 

Lykke til, og spør oss igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer

Ingen skoleplass? Sluttet på skolen eller som lærling?

ungdom sitter (colourbox.com)

Er du arbeidsledig, eller har du et venteår? Da har du rett til hjelp fra oppfølgingstjenesten.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning