Hopp til hovedinnholdet

Strøk på privatisteksamen - hva skjer nå?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg hadde eksamen i dag (2019) som privatist, og strøk. Altså fikk karakteren 1 i biologi 1. Dette var ikke et fag jeg hadde fra før på vitnemålet fra VGs. Betyr dette at den generelle studiekompetansen min ikke gjelder lenger? Kan jeg velge om det skal komme på vitnemålet eller ikke, eller skjer dette automatisk? Hva er minstekravet for karakter 1 og 2?

Besvart 25.05.2019 12:32
 

Svar
Hei

Dette ødelegger ikke vitnemålet ditt!

Hvis du har fullført skolen og fått generell studiekompetanse fra før, så vil ikke denne privatisteksamen ødelegge.

Nå var det ikke helt klart for oss om du allerede har fått studiekompetanse og fullført vitnemål, eller om du manglet et fag for å få vitnemål, og tok opp biologi som privatist for å fullføre vitnemålet.

Men hvis du allerede har fullført vitnemål, så går ikke denne eksamen automatisk inn og ødelegger. Privatisteksamen er noe du tar selv på eget initiativ. Når du tar en eksamen i et fag du har hatt fra før, er det sånn at den nye privatistkarakteren din bare vil regnes med i tilfelle den gir deg bedre poengsum enn din forrige karakter! Hvis den gir deg dårligere poengsum totalt, så vil den ikke regnes med. 

Hvis du tar et nytt fag du ikke har fra før, så er det skolen du gikk på som skal føre inn denne nye karakteren og skrive ut et nytt vitnemål for deg (og skolen din skal godkjenne at du fortsatt kvalifiserer til vitnemål med fagsammensetningen din). 

I ditt tilfelle har du ikke bestått faget, og det er ingen ny karakter du må be skolen din om å skrive ut. 

Ellers bør du kontakte skolen du gikk på for spørsmål om hvilke fag du kan ta som privatist, og hvilke fag det kan erstatte. Dette er det de som bestemmer, og de svarer på alle praktiske spørsmål om hvordan det gjøres. 

Om karaktervurderingen

Vi kan ikke svare detaljert på hva som skal til for dekke de ulike karaktervuderingene i faget, dessverre. 

Generelt uttrykker karakterene dette: 

1 – svært lav kompetanse i faget
2 – lav kompetanse i faget
3 – nokså god kompetanse i faget
4 – god kompetanse i faget
5 – meget god kompetanse i faget
6 – fremragende kompetanse i faget

Du kan også se kompetansemålene i biologi 1 her på sidene til Utdanningsdirektoratet. Men vi kan dessverre ikke si noe mer detaljert om hvordan vurderingen gjøres i faget. 

Vi tenker at det kan være fint å kontakte skolen du gikk på om å ta fag som eksamen, særlig dersom du planlegger å bytte ut et fag som de må godkjenne. Men at du strøk nå, har ingen innvirkning på vitnemålet ditt - det betyr bare at du ikke har fått en karakter du kan bytte inn. 

Lykke til, spør oss gjerne igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning