Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg studere i USA og bli advokat i Norge?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om man kan være advokat i Norge ved å ta utdannelsen i USA, eller være advokat i USA og ta utdannelsen i Norge? Har sett litt på det, hvordan er egentlig utdanningsløpet her i Norge? Hvordan er utdanningsløpet i USA? Må jeg først ta 4 årig bachelor, og så opptil 3 år master? Kan/må jeg ta bachelor på en skole, og master på en annen skole? Takk for svar.

Besvart 24.05.2019 18:57
 

Svar
Hei gutt 15 år, 

I Norge er jusstudiet et femårig integrert masterstudium. Du kan søke deg inn direkte fra videregående. Du kan lese om utdanningen her: Utdanning (juss). Du kan som regel reise på utveksling til USA i løpet av studiet.

Det er også mulig å ta en LLM-grad, som er en 1-2 år lang mastergrad innenfor et spesialisert område i juss. Dette kan du ta etter du har studert juss i Norge, og er mulig å ta i USA. 

I USA er jusstudiet tre år, på masternivå. Du må først ta en bachelorgrad, som er fire år i USA. Bachelorgraden er i noe annet enn juss. Lærestedet som tilbyr jussgraden er som regel et annet lærested enn der hvor du tok bachelorgraden, slik at du vanligvis bytter lærested etter fire år. 

Med en juridisk utdannelse fra USA vil du ikke kunne jobbe som advokat i Norge. Tilsynsrådet for advokatvirksomhet gir bevilling (godkjenning) til de som ønsker å jobbe som advokat i Norge. Hvis du bare har kunnskap fra et amerikansk system kan du ikke få dette.

I USA er det forskjellige regler fra stat til stat. Noen stater, slik som New York, har en stor eksamen man må ta for å få bevilling. Hvis du har studert i Norge vil du ikke ha særlig relevant kunnskap for å ta denne, men det er mulig å lese seg opp på egenhånd eller å ta kurs. 

Hilsen ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning