Hopp til hovedinnholdet

Tips til å bli bilmekaniker?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 22 år som nettopp er ferdig med førstegangstjenesten, gikk fra vgs med studiespesialisering i Realfag (fysikk, Kjemi 1 og 2 og R1). Jeg ønsker nå å utdanne meg som bilmekaniker, hvordan kan jeg dette? Har lest litt om bilfaget men da må jeg søke meg inn på videregående igjen. Er vgs den eneste måten for meg å få kompetansen og evt fagbrev som bilmekaniker? Alternativt har jeg også vurdert ingeniørutdanning og heller spesialisere meg innenfor kjøretøy. Har dere noen forslag til evt linjer som kan være av interesse for meg som er opptatt av biler og å skru på ting innen ingeniørfagområdet? Takk på forhånd!

Besvart 28.05.2019 01:10
 

Svar
Hei

Spennende at du vil bli bilmekaniker

Når du har gått ut av VGS og fått vitnemål, så har du brukt opp ungdomsretten din, din rett til videregående skole. Så du kan ikke uten videre gå VGS på nytt igjen (men det kan være mulig - du må da ringe ulike skoler og høre om de har plass til deg, og du stiller "bakerst i køen"). 

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet istedenfor skole/lære. Du må selv skaffe deg relevant jobb. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi deg mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt for deg. Så dette er altså en alternativ mulighet. 

Angående ingeniørutdanninger som kan være interessante for deg, har vi ikke så veldig mange tips, for vi kjenner ikke disse utdanningene godt nok. Kanskje maskiningeniør? Du kan se en oversikt over alle ingeniørutdanningene her, og anbefaler at du generelt bruker utdanning.no godt, og slår opp ulike stikkord du er interessert i! 

Du kan også ta kontakt med studiekonsulent ved et lærested som tilbyr ingeniørutdanning, og høre om vedkommende har noen tips! 

Lykke til, og spør oss gjerne igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning