Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir det økonomisk hvis jeg skal studere i Canada?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har lyst til å studere i Canada etter Vgs, men jeg er usikker på hva og hvor mye man skal betale. OM man flytter dit, slipper man å betale til Lånekassen? Og om man skal studere der, kan man bo sammen med en venn om man skal starte på den samme skole? Er det lurt å starte med en leilighet når man flytter eller burde man bo med en romkamerat? La oss si at jeg studerer i Canada og velger å bo der og ikke komme tilbake til Norge, går det an å sende pengene istedenfor å flytte tilbake til Norge også betale? Etter å ha studert i Canada, må jeg tilbake til Norge eller kan jeg bare sende pengene? Og er det sant at hvis man betaler mer enn 40 000kr i måneden, så må man starte å betale skatt? Hva om du tjener rundt 39 500kr?

Besvart 28.05.2019 11:12
 

Svar
Hei jente 16 år,

De aller fleste som studerer får lån og stipend fra Lånekassen. Du kan se her hvor mye du kan få hvert år: Eksempel på støtte fra Lånekassen (utlandsstudier). 

Deler av støtten fra Lånekassen gis som et stipend. Dette trenger du ikke betale tilbake. Den delen som gis som et lån må du betale tilbake når du er ferdig å studere. Du må betale tilbake til Lånekassen uansett om du bor i Norge eller ikke. 

De fleste betaler tilbake til Lånekassen med et beløp per måned. Du betaler gjennom nettbanken din, det vil si du trenger ikke være i Norge. Det blir som å betale en regning. Det er ikke nødvendig å være i Norge for å betale regninger i Norge. 

Om du vil bo på campus eller om du vil leie en leilighet privat med en norsk venn, er helt opp til deg. Mange bor første året på campus for å bli kjent med andre studenter, og så flytter de inn i leilighet når de begynner på andreåret.

Om du kan bo på campus eller ikke, spørs på tilbudet til lærestedet du skal begynne på. Det er helt opp til deg hvordan du vil bo. 

I 2019 er grensen for å ikke betale skatt 55 000 kroner i inntekt på et år. Det vil si at hvis du tjener 55 000 kroner eller mindre på et år, kan du få et frikort. Da trenger du ikke betale skatt. Hvis du tjener over 55 000 kroner, må du betale skatt. Da kan du ikke få frikort, og du må søke om skattekort. 

Du skatter mer jo mer du tjener. Hvis du tjener 56 000, har du den laveste skatten.

Hilsen ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å søke på skole i utlandet

Student i utlandet (www.colourbox.com)

Om du skal søke på studier i utlandet er det flere ting du må huske på. Vi har laget en oversikt over det viktigste.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Frikort og skattekort

Frikort eller skattekort? (skjermdump skatteetaten.no)

Har du en jobb må du be om frikort eller skattekort. Tjener du mindre enn 55.000,- klarer du deg med å bestille frikort, og behøver ikke å skatte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning