Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg endre på valget mitt?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et spørsmål angående vgs. Til høsten søkte jeg på yrkesfag på alle tre valgene, noe jeg angrer veldig på. Jeg har i senere tid funnet ut at jeg heller vil gå studiespess. Er det mulig å endre valgene så lenge etter fristen? Vet at man kan gjøre omvalg, men er det mulig når jeg ikke har det på noen av valgene??

Besvart 04.06.2019 14:24
 

Svar
Hei

Så synd at du angrer på det du har valgt.

Det er mest sannsynlig for sent å endre søknaden din nå, men sjekk med rådgiver på skolen din for sikkerhets skyld.

Du har dessverre ingen rett til å bytte utdanningsprogram etter inntaket. Noen steder er det ikke mulig i det hele tatt, det er litt forskjellige regler fra fylke til fylke. Andre steder kan det være mulig å få til et bytte etter skolestart, men det forutsetter alltid at det er ledig plass der du ønsker å gå. Jo lenger ut i skoleåret du kommer, jo mindre blir muligheten. Sjekk med aktuelle skoler om du kan sette deg på venteliste.

Det er ikke mulig å gå fra et yrkesfaglig vg1, til vg2 på et studieforberedende utdanningsprogram. Hvis du skal bytte etter vg1 må du gjøre et omvalg og søke vg1 Studiespesialisering på nytt neste år. Når du søker vg1 konkurrerer du alltid med karakterene fra 10.trinn.

Tre år på Studiespesialisering fører til vitnemål med generell studiekompetanse når du er ferdig, som kvalifiserer for å søke på høgskole/universitet. Det kan du få på yrkesfag også. Enten på tre år, ved å gå vg1 og vg2 på yrkesfag og deretter vg3 påbygging. Eller ved å gå fullt løp til yrkeskompetanse og ta vg4 påbygging etterpå.

Du kan lese mer i artiklene nedenfor.
Lykke til med VGS!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søkt videregående skole - hva skjer nå?

Spent jente (colourbox.com)

I juli er førsteinntaket til videregående skole klart. Kommer du ikke inn der du helst vil, kan det likevel finnes muligheter. Her kan du lese om inntakene, hva du må huske på, svarfrister og ventelister.

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Russetid

Russebil (colourbox.com)

Kan du være russ når du vil? Når starter russetiden? Kan du bestemme selv hvilken farge du vil ha på russeklærne? Og når bør du starte planleggingen av russetiden? Få svarene her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning