Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg søke vg2 ambulasefag etter vg3?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, eg er ei jente på 19 år som går 2vgs drama, og skal fullføre 3drama neste år. Eg lura på om når eg har bestått alle faga og fått vitnemål om 1 år, går det an at eg begynner rett på vg2 ambulansefag? Eller må eg ta vg1 helse? Eg har ganske høgt snitt på over 5, eg veit ikkje om det hjelper. Eg ligger også eit år bak for eg har skifta linje på vgs før... Finnes det ei løysning for meg og ambulansefaget? :)

Besvart 07.06.2019 14:46
 

Svar
Hei

Utdanningen for å bli ambulansearbeider er en fireårig yrkesutdanning i videregående opplæring. Du mangler programfagene fra både vg1 og vg2 på helse- og oppvekstfag for å bli kvalifisert for å søke læreplass, men fellesfagene har du dekket fra før. Du er ikke kvalifisert for å søke på vg2 Ambulansefag uten programfagene fra vg1 Helse- og oppvekstfag først.

Alle har rett på en utdanning i videregående skole, men bare 1 gang. Når du har fullført vg3 på Musikk, dans og drama har du brukt opp ungdomsretten din. Du kan gjerne søke på VGS, men alle søkere med rett vil bli tatt inn før din søknad blir vurdert. Man søker på vigo.no og søknadsfristen er 1.mars hvert år.

Hvis du ikke får plass i offentlig skole kan du vurdere å kjøpe den nødvendige opplæring gjennom et privat tilbud, sjekk hva som finnes i ditt nærområde. Utfordringen er gjerne å skaffe læreplass, så gjør litt research på forhånd, på hva som kreves og hvor det kan være mulig.

Siden du oppnår generell studiekompetanse om ett år, kan du vurdere om du heller skal søke på en bachelor i prehospitalt arbeid, det vil også kvalifisere for å jobbe med akuttmedisin. Det er også mulig å velge en bachelor i sykepleie. En sykepleier med relevant erfaring kan ta etterutdanning innen paramedic.

Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning