Hopp til hovedinnholdet

Får man fritatt fellesfagene når man er 25 og vil bli helsesekretær?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurte på om det r sånn at hvis du er 25 år eller eldre, så får du godkjent helsesekretær hvis du har bestått programfag men ikke fellesfag, stemmer dette? Leste d her https://www.udir.no/contentassets/c6bb5ef3e4ed488d891c9c059931b678/16_vitnemaal_voksen_uten_kro_bm.pdf

Besvart 12.06.2019 19:13
 

Svar
Hei

Ikke sånn uten videre, og det kommer an på situasjonen din! 

Du kan lese punkt 7.4 i dette skrivet om fritak fra fellesfag for voksne og privatister. Der står det: 

Privatister og voksne som følger videregående opplæring særskilt organisert for dem, er fritatt fra kravet om fellesfag for å få vitnemål som gir yrkeskompetanse. Betingelsen er blant annet at de har minst fem års allsidig yrkespraksis, ev. inkludert opplæring i faget. De yrkesfaglige utdanningsprogrammene det her dreier seg om, er de som fører til yrkeskompetanse i et skoleløp, uten opplæring i bedrift (eksempel helsesekretær, tannhelsesekretær).

Så her er det noen forbehold - du må være tatt opp til voksenopplæring i videregående (og ikke ha fullført videregående fra før), og i tillegg ha realkompetanse på minst 5 år med yrkespraksis for at disse fagene kan bli fritatt. Så det vil ikke skje sånn uten videre når du fyller 25, og det kommer an på situasjonen din. 

Nå kjenner jo ikke vi situasjonen din, men her er det lurt å kontakte rådgiver på skolen du går på/gikk på, eller kontakte Fagopplæringskontoret ditt for å be dem vurdere kompetansen din og hva du må gjøre.

Lykke til :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning