Hopp til hovedinnholdet

Vet ikke om jeg bør bli lærling eller ta påbygg?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

hei jeg er fryktelig usikker på hva jeg skal gjøre nå som vg2 nærmer seg ferdig. jeg går nå 2 året el. på vg1 elektro grunnkurs var alt ganske topp virket som et fint yrke for meg. har alltids hat en interesse får teknologi. Men når jeg startet på vg2 el energi og vi startet med utplasering fant jeg fort ut av at dette ikke var noe for meg som person pluss hendene mine blir fort fryktelig tørre og såre når de holder på med ting med mye smus, støv eller skitt. mistet etter verdt mer og mer interesen for faget og den praktiske ksamen gikk ikke bra i det helle tatt, men besto. køda det til i starten så hadde ikke tid til å få det til å se bra ut og fungere. lærerene mine sa at de vet indelig godt at jeg greier så mye bedre. men alle rodgiverne og familien min sier at jeg burde bli lærling men jeg vil jo ikke bli elektrikker og jobbe 2,5 år sm det får så å ta på bygg virker ile men vil samtidig ta påbygg men vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre

Besvart 13.06.2019 00:05
 

Svar
Hei

Skjønner godt at du lurer, og vi skjønner godt hvis du blir frustrert! 

Det er jo bra at familien din og rådgiverne dine snakker med deg og gir deg råd. Det er lurt å høre på disse rådene, men også veldig lurt å høre på din egen magefølelse, og hva du tror passer deg best. Det er tross alt du som skal stå opp hver morgen, og du som må kjenne på hva du er motivert og klar for! 

Ellers har du på en måte to gode valg, avhengig av hva som passer deg best, og du har flere muligheter på sikt. Det er ingenting i veien for å ta påbygg nå i stedet for læretid, og få generell studiekompetanse innen forhåpentlig ett år. Hvis det er dette du er motivert for, så er det en god løsning. 

Det viktige å kanskje tenke på i din situasjon, er at det er lettere å ta læretiden først og så påbygg til studiekompetanse, enn motsatt. Tar du læretiden først, har du rett til påbygg etterpå. Men tar du påbygg først, har du brukt opp ungdomsretten din, og det vil kunne være vanskeligere å få læreplass (men ikke umulig). 

Sagt på en annen måte: Dersom du tenker at du får bruk for fagbrevet i fremtiden, og er motivert for mulighetene du får med fagbrev, så passer det veldig godt å ta læretid og fagbrev nå. Påbygg kan du ta senere. Men dersom du virkelig ikke er motivert for dette, har lagt andre planer og ikke kan se for deg de neste årene som lærling, så høres det ut som at det er lurt å ta påbygg. 

Påbygg er ikke nødvendigvis så ille, men det er mye lesing og mange fag, så det er viktig at du er forberedt og motivert for det.

Det er fint at du snakker med rådgivere og familie, og fortsett med det! Men hør på din egen stemme også, og kjenn på din egen magefølelse. Det er du som bestemmer dette :)

Lykke til, og spør oss gjerne igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning