Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om inntak til VGS

Gutt 16 år
 

Spørsmål

La oss si at jeg har valgt tre utdanningsprogrammer, elektro, idrettsfag, og studiespesialisering. Er det større sannsynlighet for at jeg kommer inn på en elektro skole siden jeg har sjekket noen skoler og der ser jeg at færre har søkt enn plass som er på skolen som er Etterstad VGS. Er det større sjans for at jeg kommer inn på Etterstad elektro siden de ikke har så mange søkere eller er det større sjans for at jeg kan komme inn på de andre jeg har valgt?

Besvart 21.06.2019 14:31
 

Svar
Hei

Du velger i prioritert rekkefølge, det vil si at du setter f.eks elektro på førstevalg, idrettfag på andre valg, og studiespesialisering på tredjevalg.

Deretter "testes" du om du kommer inn basert på rekkefølgen du har søkt, og innenfor skolene du har satt opp som ønsker. Først vil de altså se om du har gode nok karakterer til å komme inn på elektro (hvis du satt det som førstevalg). Hvis du har det, får du tilbud om plass, og "testes" ikke mot de andre valgene dine. 

Hvis du ikke kommer inn på elektro, testes du opp mot andrevalget ditt, og så videre. 

Så her handler det om hva du har satt som førstevalg, og hvilken prioritet du har satt opp. Hvis du kommer inn på det du har satt som prioritet, sjekker de ikke "nedover" på lista etterpå. Så om du kommer inn på Etterstad eller ikke, handler om hvor du har satt den skolen på prioriteringslisten, og om du kommer inn på de andre du har satt over (hvis du har det) først. 

De vil ikke automatisk gi deg plass der fordi det er ledige plasser - du vil uansett testes om du kommer inn på de andre valgene du har over på listen din først. 

Les denne artikkelen om hva som skjer etter du har søkt videregående skole, og snakk med rådgiver eller lærer om dette dersom du lurer!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Søkt videregående skole - hva skjer nå?

Spent jente (colourbox.com)

I juli er førsteinntaket til videregående skole klart. Kommer du ikke inn der du helst vil, kan det likevel finnes muligheter. Her kan du lese om inntakene, hva du må huske på, svarfrister og ventelister.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning