Hopp til hovedinnholdet

Trenger forklaring om VGS!

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, alle vennene mine snakker om VGs, hvor de skal begynne og hvilken linjer de skal ta. Om de skal ta realfag, om fagbrev. Jeg forstår egentelig ingen ting. Jeg lurer på hvilke linjer jeg kan ta på VGs og hva det vil si. Om jeg trenger en spesiell karakter for å komme inn på de forskjellige linjene. Hva er å ta fagbrev? Please fortell meg alt jeg bør vite om VGs slik at jeg henger med.

Besvart 23.06.2019 12:04
 

Svar
Hei

Skjønner godt at du lurer, og bra at du spør! Vi kan ikke forklare alt i grundig detalj her, og du kommer også til å få god og tydelig informasjon av skolen din om dette, heldigvis. 

Men vi har skrevet mange gode artikler om dette, som vi også skal forklare litt om. 

Vi har skrevet denne artikkelen om alle de ulike "linjene", altså utdanningsprogrammene du kan ta. Der kan du lese litt om hva hver enkelt betyr. 

Disse utdanningsprogrammene kommer i to kategorier: Studieforberedende utdanningsprogrammer, og yrkesfaglige utdanningsprogrammer

Studieforberedende programmer er 3-årige programmer som minner mest om skole slik du har nå, med klasseromsundervisning, prøver og eksamen. Etter du har fullført får du det som heter generell studiekompetanse, som betyr at du er kvalifisert til å studere videre på høgskole eller universitet. 

Yrkesfaglige utdanningsprogrammer er lagt opp annerledes, og rettet mot konkrete yrker du kan utdanne deg til å bli allerede på videregående. I yrkesfaglige programmer går du først 2 år på skole, og deretter går du 2 år som lærling i en bedrift, det vil si at du jobber og har praksis i en bedrift. Etter dette tar du fagprøven, en avsluttende eksamen/prøve, og blir yrket ditt. 

Du kan lese denne artikkelen som forklarer godt forskjellen på yrkesfaglig og studieforberedende utdanningsprogram.

På yrkesfag blir du et yrke og kan begynne å jobbe etterpå. Du får ikke automatisk studiekompetanse, som du får på studieforberedende, som betyr at du ikke kan begynne å studere på universitet/høgskole rett etter skolen. Men du har muligheten til å ta ett år med det som heter påbygg til generell studiekompetanse, som gir deg muligheten til å studere på universitet likevel. Dette kan du ta etter du har tatt læretid på to år - eller du kan ta det i stedet for læretiden din, i tredje klasse, hvis du finner ut at du ikke vil bli yrket ditt likevel, og heller studere på universitet. 

Angående hvilke karakterer du må ha for å komme inn på de ulike linjene, så varierer det helt med hvor du bor i landet og mellom de ulike skolene. Og det ligger ingen oversikt over dette offentlig ute, så her må du snakke med rådgiver på skolen din når tiden næmer seg :)

Les disse artiklene (de ligger også vedlagt under svaret), og snakk gjerne med en lærer, rådgiver eller forelder om dette, så får du det forklart godt! Du kommer også til å få det forklart godt av skolen din når dette nærmer seg. 

 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning