Hopp til hovedinnholdet

Trenger hjelp til jobb eller utdanning i utlandet

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg ønsker å ta et friår etter VGS. Tiden fra August/September-desember ønsker jeg å tilbringe i et fransktalende land (helst Frankrike) for å bli flinkere i språket. Jeg er usikker på om jeg vil jobbe eller studere, og trenger derfor hjelp til å finne organisasjoner/tips til hva jeg kan gjøre. Jeg er ganske allsidig, men idrett, friluftsliv og gårdsbruk er kanskje noe av det jeg har mest lyst til å drive med. Jeg er også veldig glad i barn.

Besvart 16.08.2019 14:25
 

Svar
Hei

Du kan begynne med å lese denne artikkelen som handler om å ta friår og hva du skal finne på. 

Et friår kan være inspirerende for valg av jobb og utdanning senere, og det å bo i utlandet og lære språket der, er en viktig erfaring. Jeg håper du finner et opplegg som passer for deg, men husk at det er viktig å planlegge godt.

Frivillig arbeid kan for mange være den enkleste løsningen fordi man går inn i et opplegg der mye er organisert for en. Aktiv Ungdom, eller Europeisk volontørtjeneste, har et godt opplegg der det meste er gratis, men det finnes også andre muligheter, les om disse i artikkelen vår om frivillig arbeid. Betingelsene varierer hos de forskjellige organisasjonene, så du bør se på nettsidene deres og kanskje ta kontakt direkte. 

Hvis du drar ut som frivillig er jeg helt sikker på at du kan finne prosjekter der du får dyrket interessene dine, enten det gjelder natur og friluft, idrett eller temaer som kan være interessante i forhold til ønsket ditt om å bli politi. Mange organisasjoner som tar i mot volontører jobber med natur- og miljøvern, idrett, barne- og ungdomsarbeid, du kan også finne prosjekter med "street work" og aktiviteter for unge i risiko.

Mange har hatt spennende opphold som au pair i utlandet.

Hvis du har lyst til å prøve å få deg jobb i Europa, kan du se på NAV sine utenlandssider. Der ligger en del tips til jobbsøkere til ulike land. NAV er dessuten knyttet til EURES-portalen, som også legger ut lignende informasjon.

Et annet sted der du finner informasjon om jobbmuligheter er den Europeiske ungdomsportalen, ute i venstre spalte kan du bytte mellom de ulike landene og få frem den informasjonen du ønsker. Samme sted kan du også søke opp muligheter for praksisopphold.

Andre alternativer er å sjekke med turoperatører o.l. om mulighetene til å jobbe som guide, reiseleder eller instruktør.

Uansett hva du faller ned på, er det viktig å planlegge godt, og tenke gjennom hva som kan skje og hvordan du vil takle utenlandsoppholdet.

Hvis ingen av disse virker spennende kan du gjerne ta en titt på UngInfo sine nettsider, der finner du oversikt over frivillige organisasjoner som også tilbyr ting du kan gjøre i utlandet. Denne oversikten kan være fin, den rettes primært mot frivillig arbeid. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer

Drømmer du om en jobb i utlandet?

Gardermoen flyplass (colourbox.com)

Mye skal ordnes, og planlegging tar ofte lenger tid enn du tror. Det er ikke alltid lett å få seg jobb i et ukjent land. Ta initiativ, skaff deg informasjon og finn ut hva som er mulig.

Les mer

Frivillig arbeid i utlandet

Jente i Afrika (colourbox.com)

Vil du jobbe med ville dyr i Afrika? Gårdsarbeid i Latin-Amerika, eller hjelpe til på et barnehjem i Romania? Få en opplevelse for livet, og gjør en innsats for andre med frivillig arbeid i utlandet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning