Hopp til hovedinnholdet

Fritak fra gym. Hva er grunnlaget for å få fritak i kroppsøving?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, skal nå begynne på vgs og vil søke fritak fra gym, er ganske overvektig, og skal begynne på ett kurs på sykehuset snart, har blitt mobbet i mange år Pga vekt og jeg klarer ikke løpe bittelitt før jeg blir ekstremt sliten og må ta pause, og føler meg uvel når jeg har gym med andre, og gruer meg i lang tid før gymtimer, er dette nok grunnlag for og søke om fritak fra gym vurdering?

Besvart 15.08.2019 12:40
 

Svar
Hei, gutt 17 år.

Takk for spørsmålet ditt.

Det er mange som opplever gym/kroppsøving som et utfordrende fag. Du er ikke alene om å kjenne på dette.

Når man skal søke om fritak i kroppsøving, så er det viktig at du først får en dokumentasjon fra lege om utfordringene dine i faget og at faget er til skade for deg. Et fritak blir gitt når man mener det ikke er mulig for tilrettelegging i faget. Det er derfor viktig at legen anbefaler fritak for hele faget. Dette fordi elever også kan søke om fritak for vurdering i kroppsøving. Et slikt fritak er lettere å innvilge elever.

Du sier også at du har blitt mobbet tidligere, i tillegg til vektutfordringene dine. Når en skole skal vurdere om det er grunnlag for et fritak i kroppsøving, så må de se på hele situasjonen til eleven. Du har har rett til et trygt og godt læringsmiljø som skal fremme helsen, trivselen og læringen din (Kap. 9A i opplæringsloven). Om kroppsøvingsfaget fratar deg dette, så må skolen finne passende tiltak for dette.

Du har også rett til en opplæring som er tilpasset dine evner og forutsetninger. Det vil si at du har rett på en kroppsøving som er tilpasset deg. Dette kan for eksempel være å gå en tur, eller noe annet enn hva resten av klassen gjør. I slike tilfeller kan et fritak for vurdering med karakter i kroppsøving være aktuelt.

Jeg tenker at når du allerede før skolestart uroer deg for kroppsøvingsfaget, så tror jeg det er viktig at du snakker med både rådgiver ved skolen og legen din om dette.

Det er alltid lurt å kunne regelen som gjelder deg. De finner du her:

Fritak for opplæring i kroppsøving.

Fritak for vurdering med karakter i kroppsøving

Eleven sin rett til et trygt og godt læringsmiljø 

Rett til tilpasset opplæring

 

Håper dette kan hjelpe deg videre.

Lykke til med skolestart, og alt god til deg.

 

Med vennlig hilsen

 

Elev- og lærlingombudet i Møre og Romsdal

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning