Hopp til hovedinnholdet

Hvilke yrker gir frihet?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bare lurer på hva slags yrker som gir frihet. Er glad i spansk og engelsk og ønsker å jobbe med dette. Er det noen jobber som tjener godt og som gir frihet med disse interessene? Lurer f.eks på lærerjobb ved høgskole/uni? Hva kan jeg gjøre for å bli en høgskolelærer for spansk/engelsk fag og hvor mye tjener disse + frihet?

Besvart 14.02.2019 14:02
 

Svar
Hei

Jeg forstår godt at du ønsker frihet i yrket ditt, men det er litt vanskelig å vite hva du mener med frihet? Frihet er ord som mange legger forskjellige ting i så jeg skal prøve å svare deg så godt jeg kan.

Hvis du er glad i spansk og engelsk kan det være en fin løsning å bli lærer. Som lærer har du relativt lang sommerferie og ofte ferier når elevene har ferie ellers. F.eks høst og vinterferie. Dette kan jo være en form for frihet. 

Lønnen kan du lese om her hvis du scroller nedover siden, det vil variere litt fra skole til skole og fylke til fylke. Og om du synes dette er godt betalt er opp til deg. I søkefeltet på utdanning.no kan du også skrive inn spansk eller engelsk, da får du opp forskjellige muligheter du har knyttet til disse språkene. Jeg vet som sagt ikke helt hva du legger i frihet, så jeg tror det beste er å lese om de forskjellige yrkene og se hva de innebærer, og så se om dette er frihet for deg.

Det er litt mer komplisert å bli lærer på høgskole eller universitet. Kort fortalt er det ikke en egen utdanning til å bli dette, men du må være utdannet innen det faget du skal undervise i, og på høyeste nivå. Hvis du tar mastergrad i et studium (5 år), kan du etterpå søke om en 3 år lang utdanning som kalles doktorgrad. I doktorgraden vil det i de fleste tilfeller være krav om at du underviser studenter også. Etter doktorgraden kan du søke om å få en stilling på universitet, som oftest til å gjøre en kombinasjon av å forske og undervise. Dette er altså et mye lengre prosjekt, og avhengig av utdanningen din vil det være varierende muligheter og ledige stillinger. Å undervise på videregående er en mye mer "forutsigbar" jobb, hvor det er mange skoler og mange ledige stillinger. 

Les mer i linkene vi la ved, og kontakt gjerne studiekonsulent ved lærestedene du finner! 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hva skal du bli?
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hva skal du bli?