Hopp til hovedinnholdet

Hvordan søker jeg videregående i Danmark?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vill gå vg i danmark hvordan søker jeg? oh hva slaks linjer har de?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Som nordisk statsborger har man rett til videregående opplæring i et annet nordisk land, på lik linje som landets egne statsborgere. Du må selv skaffe skoleplass. Det betyr at du fint kan gå på VGS i Danmark om du ønsker det og det er greit for dine foresatte.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med Danmarks ambassade i Oslo for å komme videre i planleggingsprosessen og høre om opptak osv.

Du finner det meste om opptak til videregående skole i Danmark på optagelse.dk. Det finnes også en studieveiledertjeneste du kan kontakte. Se HER for dette. 

MERK: "Videregående utdanning" heter "Ungdomsuddannelse" i Danmark. Det finnes flere "linjer" å velge mellom på dansk videregående, og jeg gir deg en oversikt her:

I Danmark finnes det ulike studieforberedende retninger på videregående som gir deg muligheten til å søke høyere utdanning ved høgskole/universitet etterpå. Disse retningene kalles gymnasiale uddanninger og de ulike linjene du kan velge mellom er: 

 • Studenteksamen (STX) - Dette er en "allmenn" linje som er den som er mest lik studiespesialisering her i Norge, med fag innenfor humanistiske, naturvitenskapelige og samfunnsvitenskapelige fagområdene
 • Høyere handelseksamen (HHX) - dette er en næringslivsrettet videregående utdanning, med allmenne fag og i tillegg virksomhets- og samfunnsøkonomi, kombinert med fremmedspråk
 • Høyere teknisk eksamen (HTX) - dette er en næringslivsrettet videregående utdanning med vekt på teknologiske og naturvitenskapelige fag

Det finnes også en rekke yrkesfaglige utdanninger, som fører fram til et yrke mens man går på videregående. Disse kalles i Danmark for erhvervsuddanelser.

Du finner en oversikt over det meste som har med videregående utdanning i Danmark å gjøre på nettsiden, www.ug.dk. Sjekk særlig denne siden for å se hvilke typer utdanninger du kan velge mellom.   

 Noen begreper du bør legge merke til (Norsk/dansk):

 • Videregående opplæring / Ungdomsuddannelse 
 • Studieforberedende opplæring / Gymnasial uddannelse 
 • Yrkesfaglig opplæring / Erhvervsuddannelse 
 • Høyere utdanning / Videregående uddannelse 
 • Universitet og Høgskole/ Universitet 
 • Folkhøgskole / Højskole 
 • Opptak / Optagelse
 • Generell studiekompetanse / Generelle adgangskrav 
 • Spesielle opptakskrav/ Specifikke adgangskrav

Noen av skolene tilbyr internatorninger sli at du kan bo gjennom skolen, men jeg vil anbefale deg å undersøke dette nærmere selv.

Snakk også uansett med rådgiver ved skolen din i god tid før du eventuelt skal søke, slik at du kan få hjelp med å gjøre det som må gjøres i forkant. Du får også en rekke tips i artikkelen under svaret. I tillegg har informasjonstjenesten Hallo Norden mye informasjon til personer som vil gå på skole i andre nordiske land.

Støtte fra Lånekassen til videregående opplæring i Norden er den samme som for elever i Norge. Du kan få utstyrstipend, grunnstipend, bostipend, reisestipend og lån. les mer om dette på linken jeg la ved. Sjekk ut denne linken for hva Lånekassen gir til elever som tar utdanningen sin i Norden.

Jeg håper dette er til hjelp! Lykke til med utdanningen din!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Studier i utlandet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om studier i utlandet