SVAR
Besvart 26.02.2015 09:23:42
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Så synd at du ikke trives med det du går på.
Du har rett i at du kan få utvidet ungdomsretten med ett år hvis du gjør et omvalg, dvs. at du søker vg1 på et annet utdanningsprogram neste skoleår. Husk at du må søke i vigo innen søknadsfristen 1.mars, selv om du er usikker på hva du skal velge. Hvis du søker innen fristen har du mulighet til å endre søknaden din en gang, via rådgiver. Du kan gjerne søke både på offentlig skole og på privatskole.
Før du gjør et omvalg er det lurt å tenke hva slags sluttkompetanse du ønsker når du er ferdig med vgs, generell studiekompetanse for å gå videre på høgskolestudier eller yrkeskompetanse for å kunne gå ut i jobb?
Hvis du ønsker å kunne jobbe etter vgs bør du gjøre et omvalg og ta en yrkesutdanning. Hvis du ønsker å studere etter vgs vil den korteste veien for deg være å kjempe deg gjennom vg2 Medier og kommunikasjon og så velge vg3 påbygging siste året, uten mediefag. Hvis du gjør et omvalg blir det ett år ekstra.
Når det gjelder vgs i utlandet så er det mulig å dra på utveksling på vg2 på de studieforberedende utdanningsprogrammene, men det kan også være mulig på vg2 Medier og kommunikasjon. Sjekk på den skolen du går. Det er ikke mulig å dra på utveksling i vg1.
For å få støtte fra Lånekassen må utvekslingen skje i regi av en godkjent utvekslingsorganisasjon eller i henhold til en godkjent utvekslingsavtale mellom skolene. Det er utvekslingsorganisasjonen som hjelper deg med det praktiske, som studiested og vertsfamile.
Utvekslingsåret skal komme istedenfor Vg2 i Norge, ikke i tillegg til, så fagsammensetningen skal i størst mulig grad tilsvare det du skulle hatt i Norge. Dette er for at du skal få et godkjent vitnemål etter Vg3.
Utveksling er selvsagt spennende, og mange synes det er veldig morsomt også, men det er ikke noe mindre faglig krevende, tvert i mot. På utveksling skal du gå direkte inn i en klasse og følge opplæringen der på lik linje med de andre, på det språket som brukes der. De faglige kravene er de samme og du må bestå alle fag for å få utvekslingen godkjent.
Du kan lese mer om utveksling i artikkelen nedenfor.
Det finnes ingen enkel vei gjennom videregående skole, hverken her eller i utlandet. Det er veldig tungt med skole når man skolelei, men det er faktisk helt opp til deg selv å prøve å gjøre noe med akkurat det. Det kan være lettere hvis du setter deg et mål litt lenger frem. Det er lurt å ta imot all hjelp og støtte du kan få, både på skolen og hjemme, så vær ærlig med de rundt deg om hvordan du har det.
Vi anbefaler at du ber om en samtale med rådgiver på skolen din, for å rydde litt i tanker og få hjelp til å se muligheter. Ta gjerne med foreldrene dine på det, om du ønsker. Du finner også noen tips i artikkelen nedenfor.
Lykke til med valgene dine, og med vgs!
Med vennlig hilsen
Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.
Les mer
attach_file
Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?
Les mer
attach_file
Her får du tips til planleggingen og oversikt over hvordan du kan få støtte fra Lånekassen.
Les mer
attach_file
Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller et annet opplæringstilbud. Dette kaller vi ungdomsrett.
Les mer
attach_file
Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående?
Les mer