Hopp til hovedinnholdet

Fordeler/ulemper ved å dra på utveksling på VGS

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har syk lyst til å være utvekslingsstudent i hele vgs2 (neste år) mest sannsynlig i USA, men begge foreldre mine ser ikke fordeler med å være utvekslingsstudent i vgs. Mora mi mener at det er dumt å fare dit når jeg må då kom tilbake til Norge og utdanne ferdig vgs3, hun vil heller at jeg skal gjøre det når jeg er ferdig med vgs og begynne på høgskule eller universitet.Jeg har også lyst til å gå i universitet i USA. Derfor lurer jeg på om dere kunne fortelle: Hva er fordeler med å være utvekslingsstudent? Liksom gi det mer poeng på studiekompetanse (realfag)? Er det nyttig for meg når jeg skal søke jobb i framtide (jeg tenker meg å jobbe som kirug eller pilot)? Får jeg det diplom jeg trenger for å studere i universitet i USA eller England etterpå? (A-level/ IB-linje) Hva jeg skal gjøre eller omtale foreldre mine om dette for det er liksom drømmen min? Tusen takk for svaret! Hilse Jente 17.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Du stiller gode spørsmål!

Fordelene er mange. Du vokser som menneske. Du blir satt utenfor komfort-sonen din. Du møter nye mennesker og nye situasjoner. Du lærer kanskje andre fag enn de du hadde på videregående. Du lærer nye måter å tenke på, og kanskje andre måter å håndtere kjente/ukjente situasjoner på. Og du blir såklart utrolig god i engelsk.

Som du hører er jeg pro utveksling. Men jeg kjenner også argumentene mot. Det kan gå ut over snittet ditt i tredjeklasse. Det er ikke sikkert du får tatt de samme fagene. Og kanskje du må ta andreklasse på ny når du kommer tilbake. Det er også greit å vite at de fleste som er i USA er i mindre byer, og ikke i feks New York som mange drømmer om.

Når det gjelder studier etter videregående, kan du gjøre det uansett om du har vært på utveksling eller ikke. Fordelen med å ha vært i USA før, er at du vet hva du går til, kan gjøre det bra på språktesten du trenger for å søke, og kanskje du til og med har fått fulgt et SAT-kurs på din amerikanske videregående skole, slik at du gjør det bra på denne opptakstesten når du skal søke på høyere utdanning i USA. 

Uansett om det blir USA på deg nå, eller etter videregående ønsker vi deg lykke til! 

Hilsen ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

10 steg til utdanning i utlandet

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Studier i utlandet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om studier i utlandet