Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg reise på utveksling på VG2?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg vil ta utvekslingsår på VGs men jeg lurer på • hvor mye koster det • hvor er de beste stedene å søke om å få bo ( i USA) • utveksling er jo egentlig at det kommer en å bor i huset ditt hjemme, men må man gjøre det sånn eller kan man bare dra til en vertsfamilie uten at noen flytter inn hos oss i Norge • kan man dra både andre halvåret av vg1, VG 2 å halve vg3 • må man gå det året man er i utlandet på nytt, er det ugyldig uansett eller er det bare i noen tilfeller, i såfall vilke • må man ha veldig gode karakterer for å få utvekslingsår • hvordan fungerer egt hele greia med utvekslingsår, vertsfamilie å hvordan blir det når man går på skole der med tanke pp fag hvis det ga noe mening. • kan man dra hjem midt i semesteret hvis man angrer • er det sendt at man bare må gå året man var i utlandet om igjen hvis man fikk for laft snitt når man var der

Besvart 27.03.2019 23:40
 

Svar
Hei jente 14 år, 

Det er mulig å reise på utveksling til USA i VG2. Da er du borte hele VG2, men du går VG1 og VG3 i Norge. Du må snakke med rådgiveren på skolen din om hvilke fag du må ta i USA for å få året godkjent. Hvis du får året godkjent, trenger du ikke ta året på nytt i Norge.

Du må også bestå fagene dine mens du er på utveksling for å få året godkjent. Hvis du reiser hjem mens du er på utveksling blir ikke året godkjent, og da må du ta VG2 på nytt i Norge. 

Du reiser på utveksling gjennom en utvekslingsorganisasjon. Du kan se hvilke organisasjoner som er godkjente her - Godkjente utvekslingsorganisasjoner

Prisen varierer fra organisasjon til organisasjon, men ligger ofte på rundt 100 000 kroner. Du finner informasjon om pris på nettsidene deres. Du kan få støtte fra Statens lånekasse for utdanning for å betale for utvekslingen, men for utveksling i USA må du nok også få hjelp av foreldrene dine, eller spare, for å betale en egenandel. Her kan du se hvor mye du kan få fra Lånekassen - Lånekassen støtte til utveksling

Foreldrene dine i Norge trenger ikke ta imot en student fra USA, det går fint at bare du reiser. 

Du søker altså gjennom utvekslingsorganisasjoner. Det er de som bestemmer om du får dra på utveksling, eller ikke. Noen vil kanskje se på karakterene dine, hvor engelskkarakteren klart er viktigst. Karakterene er likevel ikke det viktigste, men det er hvor moden du er, og om du er motivert for et år i utlandet. 

Noen organisasjoner lar deg ønske deg hvilken stat du skal bo i. Hvilken stat som passer best for deg, spørs helt på hvilken person du er. Noen ønsker solfylte strender i California eller Florida, andre drømmer om skimuligheter i fjellene. Noen ønsker å bo nær New York, andre vil bo i en koselig, liten by, eller på en gård. Det er helt opp til deg, og ingen av statene er nødvendigvis bedre enn andre.

Vertsfamilien har ansvar for deg mens du bor der, og skal sørge for at du har det bra og har det du trenger. Du går på high school i senior year, og deltar på lik linje som de amerikanske elevene. 

 

Hilsen ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Studier i utlandet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om studier i utlandet